Intel vil rydde opp i Android-rot

Intel vil rydde opp i Android-rot

Brikkegiganten er klar for en innsats der det gjelder å rydde opp i Androids massive oppdeling i versjoner, varianter og tilpasninger.

I fjor under Intel Developer Forum varslet selskapet at de ville gjøre en innsats for å rydde opp i det lettere kaotiske Android-markedet.

Intel-sertifisering

Målet er ikke bare å styrke posisjonen Intel har i dette markedet som også har vært preget av forskjellige andre brikkeprodusenter, spesielt ARM-designete prosessorer. Det er også styrking av selve Android-varemerket mot kritikk for sikkerhet, konsistens, og oppdateringer.

Selskapet vil tilby et referansedesign-program (Intel RDA) som skal strømlinjeformer utviklingen av nye Android-drevne dingser. Et merkeselskap som driver etter OEM-modell, velger en leverandør blant det som kalles ODM-er. Disse produsentene av enheter er prekvalifisert og godkjent av Intel.

Merkeleverandøren kan deretter finjustere design, app-samling, tingetoner og bakgrunner slik at de kan sette sitt eget varemerke og særpreg på dingsen. Intel kommer så inn og håndterer det basale i operativsystem, app-verifisering og testing, og sertifiseringer som skal til for at enheten kan settes i salg.

Kundene som kjøper disse enhetene, har en garanti fra Intel om at enheten har en oppdatert versjon av Android. I to år etter kjøpet vil Intel garantere at oppdateringer i Android-programvare fra Google Åpen Kildekode-prosjekt skal rulles ut til sertifiserte enheter innen to uker.

Klar for bruk

Det er denne siste funksjonen som ble sluppet nå i april, og dermed er rammeverket på plass.

– Vi skal forsikre oss om at det å rulle ut Android-produkter skal bli en lønnsom virksomhet for Intel, sier Hillarie Prestopine til Cellular News. Hun er sjef for Intel's Software and Services-gruppe og direktør for senter for åpen kildekodeteknologi i Intel.

Android er verdens største mobil-os, en posisjon de erobret fra Symbian fem år tilbake. Det Linux-baserte systemet har en kjerne kontrollert av Google, men det ligger i den åpne kildekodens natur at det er relativt fritt fram for bruk av versjoner, og tilpassinger for å lage egne varianter er en selvfølgelighet.

Det glade kaos

Dermed kan variasjonen av enheter og hva de kjører og ikke minst hvor sikre de er være en trussel mot omdømmet til Android. Oppdateringer er et kjernepunkt for å verne mot sikkerhetsbrudd. Dersom det er dårlig implementert autooppdateringer, eller svake oppdateringsrutiner fra enhetsutvikler, blir enheten trusselutsatt.

For produsenter som har ambisjoner om å erobre større deler av det profesjonelle bedriftsmarkedet er det helt uholdbart. Selv ikke de mest moderne virksomheter med ta-med-egen eller velg-din-egen-brukerstrategi, vil slippe til det glade kaos av usikre enheter i egne systemer.

Derfor vil et «Android godkjent av Intel»-stempel kunne bli veldig verdifullt for både enhetsdesignere og –produsenter.

Mobilitet