TEST: Huawei U8150 Ideos vs. LG P500 Optimus One - To til to tusen

TEST: Huawei U8150 Ideos vs. LG P500 Optimus One - To til to tusen

En god smarttelefon behøver ikke koste 5-6 000 kroner. Vi har testet to alternativer til rundt 2 000 kroner.

Det finnes mange telefoner til under 2 000 kroner uten abonnement, men disse har ofte ganske store mangler. Vi har satt to av de nyeste alternativene, LG Optimus One og Huawei Ideos, opp mot hverandre. Begge kjører versjon 2.2 av Android-plattformen.

Ideos er den første modellen i en ny serie mobiltelefoner Huawei har utviklet i samarbeid med Google. Telefonen måler ca. 10 x 5,5 cm, og er altså en forholdsvis liten og kompakt telefon. Den leveres med tre utskiftbare deksler i fargene gul, blå og rosa. Optimus One er en del større, men likevel ikke så stor at den ikke ligger godt i hånden. Vi synes begge telefonene har ganske pen design, men Ideos har litt mer «plastikkfølelse» i forhold til Optimus One, som har en ramme i metall og gummiert overflate foran og bak.

Huawei-telefonen har en rund navigeringsknapp nederst i midten, mens LG har droppet navigasjonsknappen helt. Ettersom begge er touchtelefoner, synes vi ikke denne knappen er spesielt viktig – men noen liker kanskje å benytte «piltaster» for å bevege seg i menyene.

Skjermen er det punktet hvor de to telefonene skiller seg mest fra hverandre. Mens skjermen til LG Optimus One er en skarp og lyssterk 3,2-tommer med veldig god fargegjengivelse, er skjermen til Ideos en ganske blass 2,8-tommer med dårlig innsynsvinkel, og så dårlig oppløsning at liten tekst på skjermen blir uskarp og vanskelig å lese.

Penere brukergrensesnitt

Begge telefonene har et ganske standard Android-brukergrensesnitt, men LG har gjort noen flere og mer forseggjorte tilpasninger. Blant annet har brukergrensesnittet en del praktiske tilleggsfunksjoner – som hurtigvalg for å skru av og på funksjoner som trådløst nettverk, Bluetooth, ringevolum, og så videre. LG har også et bedre bildegalleri, og kamerafunksjonen er mye bedre. Andre funksjoner, som kalender, kontaktregister, e-post og nettleser, er de samme på begge telefonene.

Begge telefonene fungerer fint med flere samtidige e-postkontoer, for eksempel Exchange og Gmail, som vi satte opp begge med. Nettleseren er den samme i begge telefonene, men på grunn av en bedre og skarpere skjerm er det Optimus One som gir deg den beste surfeopplevelsen. Ideos mangler også multitouch, i motsetning til Optimus One, noe som blant annet gjør det litt mer tungvint å zoome inn og ut på nettsider.

Optimus One leveres med programmet LG App Advisor, som gir deg anbefalinger til programmer du kan laste ned fra Android Market – tilpasset norske behov. Det kommer ti nye anbefalinger annenhver uke.

God ytelse

Kameraene i begge telefonene har en oppløsning på ca. 3 megapiksler. Men kvaliteten på bildene vi tok med LG-telefonen var betydelig bedre enn bildene vi fikk på Ideos, som var nesten ubrukelige. Heller ikke Optimus One er en veldig god kameratelefon, men bildene blir helt greie så lenge det er noenlunde godt med lys (ingen av telefonene har blits). Vi savnet for øvrig en dedikert kameraknapp på begge telefonene.

Ytelsen er overraskende god på begge telefonene. Både LG og Huawei benytter en 600 MHz Qualcomm-prosessor, men LG-telefonen har mer minne og en dedikert grafikkprosessor – som bør gi litt ekstra ytelse. I daglig bruk virker den også noe kjappere enn Huawei Ideos. Optimus One leveres for øvrig med et 2 GB MicroSD-minnekort.

Optimus One kommer med et batteri på 1500 mAh, mens Ideos har et batteri på 1200 mAh. Batterilevetiden til begge telefonene var god, men Optimus One holdt koken noe lenger enn Ideos. Vi ladet ca. annenhver dag, og da var det noe mer igjen på Optimus One-batteriet.

Klar seier

LG Optimus One stikker av med en klar seier i denne duellen. Dette er rett og slett ett av de absolutt beste kjøpene du kan gjøre om dagen i denne prisklassen, og vi er imponert over hvor mye LG har klart å stappe inn i en såpass billig telefon.

Vil du ha en enda mindre telefon, og ikke krever så stor skjerm, er Sony Ericsson X10 Mini et godt alternativ i samme prisklasse. Har du behov for å skrive mye tekstmeldinger og e-post, anbefaler vi Sony Ericsson X10 Mini Pro – som koster rundt 2 200 kroner.

Les om:

Mobilitet