TEST: N8 - Nokias nye flaggskip

TEST: N8 - Nokias nye flaggskip

Nokia har laget sin beste touchmobil noensinne, men et utdatert brukergrensesnitt og enkelte småfeil trekker ned totalopplevelsen.

Nokia har lenge manglet en avansert touchmobil som kan konkurrere med telefoner som for eksempel Apple iPhone 4, HTC Desire og Samsung Galaxy S. Mange har derfor hatt store forventninger til Nokia N8, som er Nokia absolutt råeste telefon til nå.

LES OGSÅ:

KJØPEGUIDE: De beste smarttelefonene

Nokia N8 er en forholdsvis stor telefon, og designmessig synes vi den er pen å se på, selv om det sikkert vil være delte meninger om klumpen på baksiden som rommer kameraoptikk og blits. Undertegnede synes dette gir telefonen et mer proft kamerautseende, noe som er greit – ettersom denne telefonen skal kunne erstatte kompaktkameraet (mer om det senere). Vår testtelefon var lys grønn, og den fås også i fire andre farger. Telefonen er utstyrt med en 3,5-tommers AMOLED-skjerm, som har veldig god bildekvalitet. Skjermen er av den «kapasitive» typen som krever kun lette berøringer. Den er imidlertid ikke like skarp som på iPhone 4, og litt mindre lyssterk.

Symbian er blitt bedre

Ett av de største minusene ved mange Nokia-telefoner, har vært det håpløst gammeldagse Symbian-grensesnittet. N8 har fått en helt ny versjon av operativsystemet; Symbian^3. Det er riktignok ikke så veldig store endringer i selve brukergrensesnittet, men enkelte irriterende ting er heldigvis rettet opp, som for eksempel at du ikke lenger må klikke to ganger på menyelementer. Håndteringen av ulike tilgangspunkter (for eksempel veksling mellom wlan og 3G) fungerer bedre enn før, men vi opplevde likevel flere ganger at telefonen begynte å overføre data over 3G-nettet, selv om telefonen var tilkoblet wlan. Og noen ganger fikk vi beskjed om at det ikke var nettverkstilgang, selv om vi hadde både 3G- og wlan-dekning. Vi opplevde også at applikasjoner krasjet av og til, og at vi mistet nettforbindelsen under nedlasting av filer over wlan, slik at vi ble nødt til å restarte telefonen for å komme på nett igjen.

LES OGSÅ:

TEST: Huawei U8230 - Avansert Android til lavpris

Symbian^3 er en klar forbedring i forhold til tidligere versjoner, men det er fortsatt mindre brukervennlig enn hva du finner på både iPhone og de fleste Android-baserte telefoner. Selve startskjermen til mobilen virker også ganske rotete, selv om du riktignok kan redigere startskjermen etter behov. Du har for øvrig tre startskjermer som du kan bla mellom. Som standard viser startskjermen blant annet favorittkontakter, tapte anrop, aktiviteter fra sosiale nettverk, samt snarveier til noen av de mest brukte funksjonene.

Telefonen kan kobles til sosiale nettverk som Facebook og Twitter, men Nokia vil at du skal gjøre dette ved å gå via deres egen Sosiale nettverk-app, som krever at du registrerer deg på Nokias Ovi-tjeneste før du legger til Facebook- og Twitter-kontoene dine. Litt irriterende, samtidig som det jo er praktisk å få samlet både Facebook- og Twitter-oppdateringene på ett sted.

Telefonen virker forholdsvis rask, og den har støtte for fleroppgavekjøring (multitasking). Du får en oversikt over alle programmene som kjører ved å holde inne menyknappen. Der kan du også avslutte programmer, eller raskt bytte til et annet program.

Batterilevetiden er for øvrig ganske god i forhold til andre touchtelefoner – og merkbart bedre enn iPhone 4.

Hjemmekino i lommen

Nokia N8 har imponerende spesifikasjoner, og har selvfølgelig wlan, gps, Bluetooth, kompass, akselerometer og alt annet du finner på de mest avanserte smarttelefonene. Den kommer med 16 GB interminne og kan i tillegg benytte MicroSD-minnekort på opptil 32 GB. Prosessoren på 680 MHz får hjelp av en dedikert grafikkprosessor, noe som gjør at telefonen takler fint både video og spill. Noe av det mest spesielle er imidlertid at den har HDMI-kontakt for tilkobling til tv, samt at den kan spille av lyd i Dolby Digital Plus-surround. Da telefonen ble lansert i Norge, fikk vi demonstrert visning av film med surround-lyd på et avansert hjemmekinoanlegg og stort lerret i lytterommet hos Hi-Fi-klubben. Både bilde og lyd var virkelig imponerende.

Oppi esken ligger det en overgangskabel fra MiniHDMI til HDMI, samt en overgang fra MicroUSB til USB. Med sistnevnte overgang er det mulig å koble til vanlige USB-minnepinner, for eksempel for å spille av video eller vise bilder fra disse. Det er til og med mulig å koble til en ekstern USB-mus, og styre nettleseren i telefonen med musen!


LES OGSÅ:

TEST: Sony Ericsson Xperia X10 Mini - Liten utenpå, men stor inni

En annen ting som imponerer med denne telefonen, er kameraet. Dette skal være den beste kameramobilen noensinne fra Nokia, ikke bare takket være 12 megapiksler og god optikk fra Carl Zeiss, men også at selve sensoren er blitt større, slik at man får mindre bildestøy og mulighet til å gjøre bakgrunnen til motivet mer uskarp. De fleste av testbildene vi tok var bedre enn bildene fra iPhone 4 (som også har et veldig bra kamera), og en skikkelig Xenon-blits gjør at selv innendørs bilder i svakt lys blir brukbare. Selv om ikke kameraet er like bra som et godt kompaktkamera – begynner det faktisk å nærme seg. Nokia N8 er antagelig den beste kameramobilen akkurat nå, og også kvaliteten på video (720p) var veldig god. Men vi savnet muligheten til å velge fokuspunkt ved å peke direkte på skjermen.

Til underholdning og forretningsbruk

Nokia legger vekt på at dette skal være en underholdningstelefon, og telefonen kommer med en rekke nett-tv-tjenester ferdig installert. I tillegg til applikasjoner for NRK Nett-tv og TV2 Play, ligger det også inne applikasjoner for blant annet CNN, National Geographic og Viasat Sport.

Men selv om dette kanskje først og fremst er en underholdningstelefon, fungerer den også godt til forretningsbruk. Det er god støtte for både Exchange, Gmail og andre e-postløsninger, og med QuickOffice-programvaren kan du vise Microsoft Office-filer, for eksempel e-postvedlegg. Skjermtastaturet er ok når du legger telefonen på siden, men holder du telefonen i landskapsmodus får du bare et alfanumerisk tastatur med T9-stavekontroll. Temmelig tungvint. Nettleseren er ganske god, og du har nå mulighet til å zoome inn ved å bruke to fingre. Det er mulig å laste ned apps fra Ovi Store, som etter hvert har begynt å få en del innhold – selv om utvalget er vesentlig dårligere enn på iPhone eller Android-telefoner. Den medfølgende kartapplikasjonen Ovi Maps er for øvrig veldig god, og gir deg gratis navigasjon på mobilen.

Med et bedre operativsystem i bunnen ville vi gitt toppscore til Nokia N8. Maskinvaremessig er det nemlig lite å utsette på den, selv om det foreløpig skorter det litt på brukervennligheten.

TEST:

Apple iPhone 4 verdt en sekser?

Les om:

Mobilitet