FAMILIEN: Her ser vi forgjengeren Xperia 3+ til venstre, Xperia Z5 i midten og Xperia Z5 Compact til høyre. (Alle foto: Toralv Østvang)

Test: Sony Xperia Z5 – fortjener bedre salg

Sony lanserer nye mobiler på løpende bånd. Xperia Z5 fortjener en plass høyt på salgsstatistikken.

Apple og Samsung har en egen evne til å okkupere toppen av salgslistene, med Sony henvist til en plass lenger ned på listene – og med stadig sterkere konkurranse fra blant annet kinesiske mobilprodusenter.

Både i nettdebattene og hos analytikerne er det mange teorier om hvorfor Sony ikke gjør det bedre enn de gjør på mobilmarkedet. Noen mener prisene er for høye, andre synes det er for lite innovasjon, atter andre mener selskapet lanserer for mange modeller som er for lik hverandre.

Kan Sony Xperia Z5 bryte denne onde sirkelen?

Tre nye modeller

På IFA-elektronikkmessen i Berlin i høst lanserte Sony nye mobiler bare noen måneder etter forrige lansering. Denne gang kom det tre.

Minstemann var Xperia Z5 Compact, med 4,6-tommers skjerm. Prisen ligger på rundt 5.500 kroner, ifølge Prisjakt.no. Vi har prøvd Z5 Compact og synes det er en kjapp, nett, hendig og praktisk mobil for dem som foretrekker en liten mobil i lommen. Vi har imidlertid ikke testet den grundig.

Den største er Xperia Z5 Premium, toppmodellen med 5,5-tommers 4K-skjerm. Denne modellen kom først i salg nå i november og koster rett i underkant av 8.000 kroner hos norske forhandlere. Vi har ikke testet den ennå.

Modellen vi har testet nå, er den som bare heter Xperia Z5. Dette er mellomklassemodellen med 5,2-tommers skjerm og kanskje den av de tre som har bredest appell.

Godt kompromiss

Xperia Z5 er et godt kompromiss mellom en rimelig stor skjerm som både byr på god lesbarhet og fin gjengivelse av foto og video, samtidig som selve mobilen oppleves som forholdsvis kompakt og lommevennlig – men naturligvis en god del større enn Z5 Compact.

Både Apple, Samsung og flere andre kjører nå en designlinje der avrundede kanter er på moten. Sony holder seg til en litt mer kantete design med sine Xperia Z5-modeller.

Om det er forsket noe på om det er mindre fare for at en litt kantete mobil glipper ut av hendene på brukerne, vet jeg ikke, men jeg opplever en viss trygghetsfølelse med de godt følbare kantene både på for- og baksiden av Xperia Z5. Enkelte «runde» mobiler føles nesten som såpestykker.

Det at kantene stikker litt ut, er også med på å beskytte skjermen og bakdekselet mot direkte kontakt med underlaget når man legger fra seg mobilen.

Bakdekselet er fortsatt en solid glassplate, som på forgjengeren Xperia Z3+, men i en matt utførelse, enten i hvitt, gull, sort eller grønt.

Xperia Z5 har vokst litt. Xperia Z3+ var 6,9 mm tykk og veide 144 gram, mens etterfølgeren er 7,3 mm tykk og veier 10 gram mer. Forskjellen har nok liten praktisk betydning.

FLAGGSKIP: Selv om Sony også kan by på en større Xperia Z5 med Premium i navnet, er Xperia Z5 verdig flaggskipsbetegnelsen.

Det er tre betjeningsknapper på den høyre kanten. Øverst en av/på-knapp med en fingeravtrykkssensor som fungerer utmerket, deretter en knapp for lydjustering og nederst en utløserknapp for kameraet. Man kan aktivere kameraet med knappen og ta bilde uten å måtte åpne kamera-appen først. Bra.

Sony har i flere år skrytt av vanntett design på sine Xperia-modeller, og det gjelder Xperia Z5 også. Vi har ikke satt funksjonen alvorlig på prøve, men har hørt fra bekjente at argumentet fungerer, for eksempel blant sporty venner som sykler mye i alskens vær.

Flott kamera

Sony tar seg den frihet å kalle kameraet for verdens beste og raskeste mobilkamera. Dét er å tolke en del tester vel langt, men vi skal gi Sony rett i at det et veldig godt mobilkamera.

Kameraet har fått oppløsningen økt fra 20,7 til 23 megapiksler – kompaktmodellen kan skilte med samme kamera. Som vanlig på mobilkameraer er blenderåpningen fast, her på f/2, som altså også er den oppgitte lysstyrken.

MEGAPIKSLER: Kameraet i Sony Xperia Z5 har en oppløsning på 23 megapiksler og tar flotte bilder – avhengig av mobilfotografen, naturligvis.

Man kan velge mellom tre oppløsninger: 8 MP, 20 MP og 23 MP. I høyeste oppløsning kan man bare fotografere i 4:3-proporsjon, som også er valgfritt på 8 MP, mens man på 8 MP dessuten kan velge 16:9-format, som igjen er eneste valg i 20 MP.

Vi hadde ingen mulighet til å måle Sonys påståtte autofokushastighet på 0,03 sekunder, men hybridfokusløsningen er uansett veldig rask.

Bildene er sylskarpe, i hvert fall i godt lys. Vi kunne telle mursteinene på et murhus vi tok bilde av. Mobilkameraet håndterer dårlig lys bra også, men mangler optisk bildestabilisator og greier derfor ikke helt å matche Iphone 6s Plus, som også har optisk stabilisator på video – men det er jo en vesentlig dyrere mobil, så sammenligningen er ikke helt rettferdig.

Derimot skryter Sony på seg vel mye om sin digitale zoomfunksjon, kalt Clear Image Zoom på opptil 5x zoom, som bare er en beskjæring av bildet.

Sony har lagt ved en flott samling foto- og videoapper som skulle dekke de fleste behov.

Rask på nettet

Sony Xperia Z5 er kommuniserer raskt, med støtte for LTE Cat 6. På mitt trådløse hjemmenettverk viste Speedtest.net-appen en nedlastingshastighet like oppunder 100 megabit per sekund (én meter fra ruteren) og opplastingshastighet på rundt 10 Mbps – så nært det jeg betaler for som mulig. Z5 Compact greide bare en tredjedel av nedlastingshastigheten, testet på samme sted.

Prosessoren i Xperia Z5 er en Snapdragon 810, samme som i forgjengeren, men den ser ikke ut til å bli så varm. Prosessorhastigheten er på 1,56 GHz.

FINGERAVTRYKK: Den lille fingeravtrykksleseren er overraskende kjapp og nøyaktig.

Varmen dukker først og fremst opp når man tar opp video i 4K-modus. Det kom advarsel om oppheting etter 19 minutters opptak, men vi kunne fortsette til 30 minutters sammenhengende opptak før mobilen slo seg av.

Z5 har tre gigabyte internminne og 32 GB lagringsplass. I tillegg kan man sette inn et Micro-SD-kort på opptil 200 GB. Utmerket.

Batteriet er på 2.900 mAh, faktisk med litt lavere kapasitet enn hos forgjengeren. Batteritest med Geekbench 3 endte på fem timer og 37 minutter med en score på 3.376. Sonys påstand om to dagers batteritid i vanlig bruk er trolig ikke så gal.

Konklusjon

Som antydet synes vi Sony Xperia Z5 fortjener en bedre plassering på salgslistene enn det vi har sett hittil i høst. Vi tror de som kjøper den, blir godt fornøyd, både med design, ergonomi, betjening, hurtighet og ikke minst med foto- og videomulighetene.

Xperia Z5 er så definitivt en mobil i flaggskipsklassen. Anbefales.