SKJERMEN: Iphone 7 har fått skjerm med bredere fargerom. (Foto: Apple)

SKJERMEN: Iphone 7 har fått skjerm med bredere fargerom. (Foto: Apple)

iPhone 7-skjerm med kinokvalitet

Apple strekker LCD til nye grenser, og slår de fleste konkurrenter med ekstra bredt fargespekter i skjermen tilsvarende kino-standard.

iPhone 7 følger opp iPad Pro-trenden med så god fargegjengivelse at den overgår de fleste TV-er, monitorer og projektorer. I tester kommer Apples LCD-teknologi bedre ut enn konkurrentene, selv de fleste OLED-produkter.

Bred last

Apple benytter seg av såkalt bredt fargespekter (Wide Color Gamut) i iPad Pro 9,7-tommer og nå også nye iPhone 7, gjennom DCI-P3. Dette er en  standard som benyttes i digital kinoprojeksjon i USA og som også finnes i en rekke av de beste, nye 4K-TV-ene på markedet. 

DCI-P3 har like bred fargegjengivelse som Adobe RGB, om enn med en favorisering av rødtoner over grønntoner. Begge er vesentlig mer omfattende enn sRGB, like fullt et sub-sett av Rec.2020. 

Som virkelighet

Laboratorietestene utført av DisplayMate viser at Apple, som fremdeles kun bruker LCD-skjermer i iPhone og iPad, klarer å tyne denne teknologien til nye høyder. De kaller den digitale fargegjengivelsen for «tilnærmet umulig å skille fra virkeligheten». 

iPhone 7 har en rekordlav skjermrefleks sammenliknet med andre telefoner, samt et rekordhøyt kontrastforhold for IPS LCD-skjermer. Det spekuleres i om Apple vil gå over til OLED med Iphone 8 til neste år. Innsynsvinkel er fremdeles en problemstilling, som for alle enheter med denne teknologien.

Men mest imponerende er det å se at en iPhone 7-skjerm kan lyse opp vinternatten med hele 705 nits når automatisk lysstyrke er slått på under sterkt naturlig lys rundt. Apple selv sier at denne modellen har en skjerm som er 25 prosent mer lyssterk enn forgjengeren.

Luminans

En nit er et annet uttrykk for det standardiserte candela, SI-enheten for luminans-intensitet, over en flate på en kvadratmeter uttrykt som cd/m2. Candela per flate er et uttrykk for luminans, eller lysstrøm.

mobiltelefoner