PÅ SISTE VERSET: Blackberry Passport fra 2015. (Foto: Blackberry via IDGs nyhetstjeneste)

PÅ SISTE VERSET: Blackberry Passport fra 2015. (Foto: Blackberry via IDGs nyhetstjeneste)

Spikeren i kista for Blackberry

Blackberry slutter å produsere mobiltelefoner. Men likevel er ikke Blackberry død. Ikke helt, i hvert fall.

Dermed ser det ut til at Blackberry følger eksempelet fra Microsoft, som jo også har sluttet med å utvikle mobil-maskinvare og har overlatt den delen av virksomheten til tredjepartsfirmaer.

Fortsetter med apper

Både Microsoft og Blackberry skal imidlertid fortsatte med å utvikle programvare for sine respektive mobilplattformer.

Kunngjøringen fra Blackberry kom da selskapet la frem de siste kvartalsresultatene.

– Vi vil fokusere på programvareutvikling, inkludert sikkerhet og applikasjoner, fremholdt Blackberrys toppsjef John Chen i en skriftlig kunngjøring.

– Selskapet planlegger å avslutte all intern maskinvareutvikling og vil outsource den delen av virksomheten til partnere, skrev Chen.

Kunngjøringen kommer neppe som noen overraskelse på noen. Allerede for snart ett år siden fremholdt Blackberry-sjefen at selskapet vurderte å forlate mobiltelefon-businessen.

Ikke seriøst

Blackberry, som særlig har vært kjent for særdeles høy sikkerhet på sine mobiler, tok ikke konkurransen fra Apple seriøst da Apple lanserte den første Iphone-en i 2007.

Heller ikke Android-eksplosjonen hørte man lyden av i styrerommet til Blackberry-selskapet.

Først rundt 2012 begynte Blackberry å ta opp kampen mot Iphone og Android-mobilene, men da var det nok for sent, skriver amerikanske PC World.

Sikre Android-mobiler

Blant forsøkene på mottiltak som Blackberry-selskapet har satt ut i livet, er mobiler basert på Android, men med Blackberrys sikkerhets- og meldingsfunksjoner. Nettopp disse sikkerhetsløsningen ga Blackberry innpass i særdeles sikkerhetssensitive miljøer, også i Norge.

Den første Android-mobilen fra Blackberry kom i 2015 og het Blackberry Priv. Den siste var DETK50, som Blackberry-ledelsen kalte verdens sikreste Android-mobil.

DETK50 representerer for øvrig det som Blackberry-selskapet sier man nå vil starte med, nemlig å sette ut design- og produksjonsarbeidet til andre. Denne mobilen er i praksis en Alcatel Idol 4 med Blackberry-logo, hevder PC World.

Blackberry-navnet dukket opp i 1999 på en enhet kalt Blackberry 850.