FOTO: Dag-Rune Z. Vollen

FINGERKONTROLL: Møteromsløsningen Surface Hub bruker finger- og pennestøtte på helt nye måter, demonstrerer produktsjef Lars Erik Norum i Microsoft Norge. Foto: Dag-Rune Z. Vollen

Ny Surface på 127 kilo

Det nyeste medlemmet av Surface-familien kommer i 88 og 55 tommer, og er en møtehjelper i tillegg til tavle, framviser, 3D-modellerer og videoopptaker.

Microsoft har startet levering av Surface Hub i Norge, og vil konkurrere direkte med både nettmøteløsninger fra Cisco og Polycom og digitale tavler for undervisningssektoren.

4K, tusj og lagring uten fotosesjon

Det er en stor berøringsfølsom skjerm med 100 multipunkter, videoopptak og støtte for digitalpenn. Digitalpennen er både en tusjerstatning og musemarkør, og har den følsomheten og responsen vi er vant til fra de eldre Surface-modellene.

- Den viktigste forskjellen er at lerretet på denne er ubegrenset stort, sier Lars Erik Norum, produktsjef for Surface Hub i Microsoft Norge.

Han viser fram den enorme 4K skjermen som i starten forteller hva klokka er, hvilke møter som er meldt inn og tre snarveier til de vanligste bruksscenariene.

Skjermen er en 4K-skjerm for 88 tommeren og HD for 55-tommeren. Visning og sanntidsendring av 3D objekter er mulig og uten noe treghet slik vi fikk den demonstrert.

Det er to videokamera som er innstilt på å følge den som holder møtet, som tar opp i HD-kvalitet. Lyden er også stereo, både høytalere og mikrofon.

Enheten er Windows 10-drevet og har innebygd Office-applikasjoner. Den integreres ellers med epost og kalenderen til Outlook, videomøtefunksjonene til Skype, lagring og deling via OneDrive og den allsidige informasjonssamleren OneNote.

Utklippsverktøyet som er det eneste egentlig nyttige som kom med Vista er med og gjør aktivt arbeid med bilder, tekster, animasjoner og video til en smal sak.

Sikker bruk og slett

Sikkerheten er ivaretatt på flere måter. En av de mest sentrale er at hele enheten sletter all aktivitet og omstartes til standardoppsett mellom hver sesjon. Dette gjøres automatisk eller når møteholderen velger det. Da får brukeren 60 sekunder på seg til å lagre aktiviteten, tekst og bilder, i OneDrive, OneNote eller å sende det som epost til deltakerne.

Når alt slettes, så innebærer det også logger, passord og annet som er gjort i brukssesjonen.

- Det er ikke lagt inn støtte for irisskanning som innlogging i denne enheten. Det er fordi det forutsetter at hver ID lagres i en lokal TPM-sikkerhetsbrikke og det er lite hensiktsmessig for en fellesressurs, sier Norum.

- Men dersom man bruker denne innloggingen i en Windows 10 pc eller mobil, så kan innholdet vises via trådløs grafikkadapter i Surface Hub.

Tilkoplinger er i tillegg DP, HDMI, VGA, 3,5 mm jackplugg, USB2 og USB 3-porter og gigabit ethernet. Med andre ord kan løsninger som Chromecast eller Appletv koples til.

Ikke hjemmeløsning

Surface Hub selges som del av større løsninger fra partnere som Atea og Viju. Norske stykkpriser er ikke tilgjengelig. Anbefalt utpris i USA er 21.999 og 8.999 dollar, cirka 177.000 kroner og 72.000 kroner før moms, for henholdsvis 84 og 55 tommer.

Det er 55 tommeren som kommer nærmest mobiliteten i sine eldre, klassiske søsken, med en vekt på bare 48 kilo. 88 tommeren veier inn på 127 kilo og er nok også vanskelig å få ned i pc-veska.