Farvel til Internet Explorer?

SISTE VERS? Microsoft er i ferd med å lage en helt ny nettleser som ikke har noe med gamle Internet Explorer å gjøre. Illustrasjon: Microsoft.

Farvel til Internet Explorer?

Helt ny nettleser fra Microsoft på beddingen.

Hardnakkete rykter skal ha det til at Microsoft jobber med en helt ny nettleser til sitt kommende operativsystem Windows 10. Den nye nettleseren har prosjektnavnet «Spartan», og den representerer et fullstendig brudd med Internet Explorer (IE).

Egen kjerneteknologi

Spartan skal etter sigende bli en lettvekts nettleser som ikke har noe med kodebasen til IE å gjøre. Utseendet og betjeningen kommer til å minne mer om Google Chrome eller Mozilla Firefox, og Spartan skal også være klargjort for utpreget bruk av plug-in-moduler.

Spartan blir likevel basert på Microsofts egne kjerneteknologier. Selskapet kommer til å bruke sin Chakra JavaScript-motor, i tillegg til sin egen rendringsmotor Trident, i motsetning til de fleste andre nettlesere som nå bruker Webkit.

Vises frem i januar?

Det er den svært anerkjente Microsoft-kjenneren Mary Jo Foley på nettstedet ZDnet.com som skrev om Spartan i romjula. Foley er kjent for å ha gode kilder i Microsoft, og tilgang til flere av selskapets toppledere. I artikkelen spekulerer hun bla annet i om Spartan kommer til å bli presentert offentlig allerede den 21. januar, når Microsoft skal vise neste runde med nyheter i sitt kommende operativsystem.

Foley skriver også at Windows 10 kommer til å inneholde både Spartan og IE 11. Grunnen til dette er at IE 11 må følge med for å tilby bakoverkompatibilitet. Samtidig kommer Spartan til å finnes for både desktop-utgavene og de mobile utgavene av Windows 10.

Kanskje får vi vite mer om dette nye Microsoft-produktet allerede om tre uker.

Nett-tjenester