Galileo-satellitter i verdensrommet

Galileo-satellitter i verdensrommet

Galileo har som mål å kunnet tilby en veldig nøyaktig, global posisjonerings-tjeneste, som fungerer bedre enn GPS. På fredag ble to nye satellitter sendt ut i verdensrommet.

Galileo er et globalt satellitt-navigasjonssystem, som utbygges av EU og The European Space Agency (ESA). Nå trapper GPS-rivalen opp innsatsen for å kunne tilby presis navigasjon, veitransport-ledelse, søk-og redningstjenester og sikrere banktjenester.

Galileo har allerede det mest presise atomuret noen sinne, med en kraftig sender brukt til navigasjonsdata verden over. Det skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Satellittene som heter David og Sif1, sirkulerer nå rundt jorden sammen to med andre satellitter som ble sendt ut i fjor. Nå som de fire satellittene danner en mini-konstellasjon, skal Galileo valideres og finjusteres. Deretter skal 14 satellitter til bli sendt ut innen utgangen av 2014.

Oppdager redningssignaler

De to satellittene som nettopp har blitt sent ut, er de første som har søk-og-rednings antenner som en del av det internasjonale COSPAS-SARSAT-systemet, som oppdager og lokaliserer redningssignaler aktivert av fly, skip og turgåere i nød.

Galileo har som mål å kunne tilby en nøyaktig, global posisjons-tjeneste, som fungerer bedre enn GPS. Galileo vil være kompatibel med GPS, som vedlikeholdes av amerikanske myndigheter, og russiske GLOSNASS. Men disse er ikke Galileos eneste konkurrenter; Kinas Beidou-konstellasjon er også allerede i drift.

ZDNet skriver at Galileos er blant annet ”en gratis, tilgjengelig tjeneste, til bruk i bilnavigasjonssystemer som for eksempel offentlig regulerte tjenester, som politi, ambulanse, søk og redningstjenester, maritim nødhjelp osv. ”

Den inneholder også en gebyr-basert tjeneste for kartlegging og oppmåling. Galileo som skal være ferdig og klar til bruk i 2015, er et felles initiativ fra EU-kommisjonen og den europeiske romorganisasjonen, og er et av de største romprosjektene gjennomført i Europa noensinne.

Les om:

Nett-tjenester