Se og prøv Firefox for mobilen

Se og prøv Firefox for mobilen

Mozillas nye nettleser for mobile enheter heter Fennec. Nå kan du endelig se hvordan den fungerer, og til og med prøve den selv.

Mozilla har kommet langt i sin utvikling av en utgave av sin populære nettleser Firefox for bruk på mobilen. Den nye nettleseren heter Fennec, oppkalt etter ørkenreven Fennek, og alpha 1 ble nylig tilgjengelig for nedlasting.

Fennec inkluderer den kjente AwesomeBar fra Firefox 3, men for å minimere antall tastetrykk kommer den med forslag allerede før du begynner å skrive noe. Adresselinjen fungerer også som en søkebar i Fennec.

Full utnyttelse av skjermen

Men det mest innovative ved Fennecs brukergrensesnitt er de skrittene Mozilla har gått til for å sørge for å gi mest mulig av den lille skjermplassen som er på mobile enheter til selve nettsiden. Når du starter Fennec ser du ikke annet av nettleseren enn adresselinjen øverst. Men når du beveger deg nedover forsvinner adresselinjen opp og ut av skjermen, slik at du får så mye plass som over hodet mulig til det viktigste: nemlig nettsidene du besøker.

Alle nettleserens funksjoner er så skjult rett utenfor skjermens kanter. Dra skjermbildet litt høyre og du får en liste over dine åpne faner, med et lite bilde av nettsidene, på venstre side. Dra skjermbildet litt til venstre og kontrollene for nettleseren dukker opp på høyre side. I øyeblikket inkluderer de fram- og tilbake-knapper, en knapp for å bokmerke siden, og en knapp for å åpne innstillingene.

Du kan se den første videoen av hvordan Fennec fungerer under, eller om du vil få en bedre følelse av hvordan Fennec fungerer kan du laste ned alpha 1 og teste selv på Windows, Linux, eller Mac OS. Men husk at alpha 1 er en veldig tidlig utgave og skal inneholde mange feil, og mangle funksjoner.


Fennec Alpha Walkthrough from Madhava Enros on Vimeo.