TEST: Opera beta 10 - Rask, lovende og norsk

TEST: Opera beta 10 - Rask, lovende og norsk

Den første betaen av Opera 10 er ute. Vi har satt nyhetene i den norskutviklende nettleser under lupen.

I dag ble den første betaversjonen av Opera lagt ut for nedlasting. Årsaken til at vi skriver den første, er fordi vi regner med at minst en betautgave skal lanseres.

Tidligere i mars ble en forhåndsversjon lagt ut. Denne forhåndsvisningsversjonen ble «bygget» av nesten bare en eneste grunn: Opera Turbo. I denne ferske betautgaven er nyhetene mer omfattende.

LES OGSÅ:

Brukertips: Styr Opera med musa

Friskere brukergrensesnitt

Det aller første man legger merke til når man starter Opera 10 for første gang, er det oppfriskede brukergrensesnittet. Opera har fått designeren Jon Hicks med på laget for å fiffe opp utseendet til nettleseren. Estetikk er alltid en smaksak, men undertegnede synes i alle fall at Opera 10 står frem som en penere og langt friskere nettleser.

Det man må ta i betraktning er at Opera er et program som er rikt på funksjoner, og lider på mange måter av det samme problemet som programmene i Office-pakken til Microsoft – der programmene har svært mange funksjoner, men hvor selve utfordringen ligger i å lage et brukergrensesnitt som gjør det enkelt for brukeren å få tilgang til de ulike funksjonene uten å bli forvirret. Vi liker det vi ser i Opera 10. For vår del virker det som om brukergrensesnittet forsøker å tydeliggjøre de nye funksjonene som for eksempel Opera Turbo (se bildet nedenfor).

Ytelse

Grunnet programmets versjonsstatus har vi ikke lagt stor vekt på å teste ytelsen. Et par tester har vi likevel tatt oss tid til.

Opera lover at Opera 10 beta er hele 40 prosent raskere enn den dagens 9.6-utgave. Under Futuremarks Peacekeeper testprogram oppnådde nettleseren et resultat på 1639 poeng. Dette er det nest beste resultatet vi har fått under dette testprogrammet.

Til sammenlikning fikk Opera 9.64 520 poeng og forhåndsvisningsutgaven av versjon ti 703 poeng. Selv om økningen i ytelsen er solid, er det fortsatt et godt stykke opp til Googles Chrome 2.0 nettleser som kan vise til utrolige 2225 poeng. Til sammenlikning får IE8 330 poeng og Firefox 3.0.10 470 poeng.

Raskere Gmail

I mer praktiske tester er det klare tegn til forbedring. Spesielt går Gmail veldig raskere. Her snakker vi om en forbedring som nærmer seg to-gangeren.

For populære tjenester som Facebook og Twitter var avvikene i resultatene så forskjellige at vi ikke har valgt å vektlegge dem i denne omgang.

Trolig var det tjenerlasten som skapte de store sprikene i resultatet. Men kort fortalt er det fortsatt et stykke opp til den superraske Chrome, som alltid er et hestehode foran samtlige nettlesere på markedet.

Konklusjon

Opera har i den siste tiden kommet i skyggen av Microsoft, Google og Firefox. Sistnevnte selskaper har i senere tid vært opptatt med å lansere nye endelige og ikke endelige-utgaver av sine nettlesere. Med denne betautgaven av Opera viser selskapet at de ikke har hvilt på laurbærene.

I stedet har kreftene blitt brukt på å utvikle og forbedre. Med denne betautgaven av Opera 10 serveres alle nettleserinteresserte en nettleser som er raskere, penere og enda litt enklere i bruk enn tidligere generasjoner.