Web-rebellene samlet på Torshov

Webutviklerne har satt seg i respekt, og byr på rocka konferanse om Javascript og HTML5.

Publisert Sist oppdatert

Joker på Torshov er i ferd med å fylles for folk og tømmes for iskrem, når en høy brøkdel av 180 webutviklere for andre dag på rad småspurter over gata fra Soria Moria for å få i seg noe skikkelig kaldt å spise i lunsjpausen.

Meteorologiske kan melde om 27 grader, og selv de blinde kan se at Oslo-sola skinner sylskarpt denne fredagen.

Noen av webutviklerne blir stående i mellomstore klynger i skyggen utenfor Joker, andre drister seg til å sitte i sola for å få litt rødfarge, til tross for at minnene fra gårsdagen fortsatt banker friskt i pannebrasken og dehydrering er et ubestridt faktum for enkelte.

Mens enkelte river pakningen rundt isen brutalt av mens de fremdeles er inne i Joker-butikken.

- Rebeller, tenker kanskje betjeningen.

Det er i så fall ikke helt på jordet.

Det er Meetup-gruppa Framsia som har samlet gjengen på Soria Moria, til den nystartede konferansen Web Rebels.

Har satt seg i respekt

Java-folket har sin egen konferanse, smidig-folket har en, .Net-folket har en. Og jaggu har Scala-folket startet sin egen.

For å ikke bli stående i skyggen, har sentrale krefter i webutvikler-miljøet, dem som jobber med fremsiden av webteknologi, gjort det samme.

I går og i dag sitter de samlet i det noe utradisjonelle konferanselokalet i it-sammenheng, Soria Moria, for å høre alt om CSS, HTML5 og selvfølgelig seriøse porsjoner Javascript.

- Det finnes ingen konferanser for oss hardcore webutviklere, sier Espen Dalløkken fra arrangør-teamet, som i det daglige jobber i Finn.no.

Sågar har den nye konferansen fått hjelp fra de store konferansene til å lage et bra opplegg. Meetup-miljøet i Oslo er sterkt, og selv .Net-programmerere kan tidvis virre inn på en Java-meetup og vice versa.

- Det er et unikt miljø i Oslo. Alle hjelper hverandre, sier Dalløkken.

- Men er det ikke sånn at dem som driver med de virkelig store Java-prosjektene ser litt ned på dem som driver med webutvikling?

- Tradisjonelt har det vært sånn, men de siste par årene har vi fått mer respekt. Javascript er håpløst sett utenfra, men du kan lage de mest utrolige ting, sier Dalløkken.

Mer om det om litt.

En rocka by

Dalløkken understreker at det er et poeng at de har lagt konferansen til Torshov og Soria Moria. Det er ikke bare fordi medarrangør Trygve Lie, fra Finn.nos erkekonkurrent A-Pressen Digitale Medier, bor i nabolaget.

Nei, de ønsket å gjøre det litt smått og trivelig. I foredragsrommet sitter folk rundt runde bord og god albueplass. Applausen etter hvert foredrag, er dog like sterk som på de store konferansene.

- Det har ikke vært et poeng for oss å stappe flest mulig folk inn i et rom for å tjene penger, sier Dalløkken, som understreker at arrangørene har laget konferansen på frivillig basis og ikke er ute etter overskudd.

- Vi ønsket å gjøre det litt intimt, slik at de som deltar på konferansen også kommer nærmere foredragsholderne, sier Lie, mens Dalløkken legger til at nesten samtlige foredragsholdere deltok på festen som gikk ut i nattestimene i går.

Den noen lunde røde tema-tråden gjenspeiles i konferansenavnet, Web Rebels.

- Oslo er en rocka by. Denne konferansen skal være litt rocka, i stedet for bare business as usual, sier Dalløkken.

Torsdag - «what the fuck»-dagen

12 av foredragsholderne er fra utlandet, fem fra Norge. Programmet har et stort spenn, inkludert Javascript-sikkerhet og hardcore kompilator-magi. Du kan med webspråk utvikle 3D-spill i disse dager, og enkelte har latt det gå sport i å skrive virkelig små programmer - som en speech synthesizer på under én kilobyte.

- Det er mye på programmet om Javascript, et språk som har blitt viktig i nettleseren, og som også begynner å ta av på server-siden. Og i går var den store «what the fuck»-dagen, sier Lie.

- Javascript er et språk med sine styrker og svakheter. Du kan gjøre de mest ekstreme ting, og det prøver vi å sette fokus på.

- Man kan lage de mest sinnssyke ting, skyter Dalløkken inn.

De to mener norske webutviklere absolutt er på høyde med den internasjonale elite, men kanskje er litt for beskjedne.

- I Norge har vi flinke folk, like flinke som i andre land, men vi er kanskje ikke flinke nok til å fronte dem. Vi håper vi kan bli et sted der man kan få frem norske stjerner. Derfor arrangerte vi onsdag open mic-kveld, der webutviklere kunne prøve å snakke for en stor forsamling, med litt mindre terskel, sier Dalløkken.

- Man må jo lære å krype før man kan gå all out.