Surface Pro 5 ved årsskiftet

SNART KLAR FOR OPPDATERING: Ny lekkasje om Intels neste prosessor aktualiserer lansering av oppfølgeren til Surface Pro 4. Foto: Microsoft.

Surface Pro 5 ved årsskiftet

Her er de ferskeste ryktene om lansering og spesifikasjoner av hybrid-PC-en og familien dens. Med Intel tilbake i rute, er neste hovedversjon klar rundt årsskiftet. For sent til jul.

Forventningene til neste generasjon av Microsofts hybrid Surface Pro startet allerede tidlig i år. Det skjedde da det ble klart det kom en stor oppdatering av Windows 10 på sensommeren, et år etter lanseringen av Windows 10.

Selv om dette ville være ti måneder etter Pro 4-versjonen, regnet mange med at den plagete modellen ville få en versjonsoppgradering. Der skulle opphavet til problemene, brikkesettet Intel Skylake bli byttet ut med Kaby Lake og alt ville være tilgitt.

Kaby Lake testes ut

Nå skjedde ingen av delene, både fordi Pro 4 fikk fikset de fleste av maskinvareplagene og tilhørende programvareoppdateringer utpå vårparten og siden Intel har blitt mer hemmelighetsfull omkring Kaby Lake. Men i sommer begynte Intel å sende ut Kaby Lake i det stille og ryktene om en ny Pro 5 startet med det samme.

Lanseringen av Surface Pro 5 ser ut til å bli seinhøstes i år eller tidlig på året 2017. Dette er ikke en modell primært rettet mot hjemmemarkedet, og den trenger derfor ikke være klar for noe julesalg. Pro 5 kommer til å kjøre Kaby Lake brikkesett og prosessor i 14 nanometer-produksjonsdesign, med fordeler som høykvalitets grafikk og støtte for DirectX 12 og 4K-video i maskinvare.

Kaby Lake er også mer strømgjerrig og åpner for enda tynnere og lettere hybrid-modeller.

Den sannsynligvis høyoppløselige skjermen i enten 2K eller 4K vil få følge av den fantastiske pennen til Surface i oppdatert utgave. Pennen kan få oppladbart batteri som lades trådløst når den er hektet magnetisk på Surface Pro 5.

Det er ikke klart om USB-kontakten vil bli en USB-C-port. Men om det skulle skje er det håp om at den proprietære laderen blir en saga blott, og at Pro 5 kan lades via en vanlig USB-lader som Surface 3.

2016 eller 2017?

Argumentene for at lanseringen vil skje først i 2017, er at det er ventet en stor hovedoppgradering, den største siden Anniversary-oppdateringen fra forrige uke. Redstone-oppdateringen, RS2, er antatt å komme innen seks måneder. At denne vil ledsages av en PC-nyhet er ikke usannsynlig.

Kapasitetsmessig er det også sannsynlig at neste år er en mer sannsynlig lanseringssyklus. Surface Pro 3 er fortsatt i produksjon og salg, men Microsoft har sagt at produksjonen opphører i desember.

I motsetning til Pro 4 som var blant de første PC-ene som brukte Skylake, vil Microsoft vente og la andre prøve ut Kaby Lake først. Den mest aktuelle kandidaten er HP, som aktivt unngår å fortelle for mye om sitt høstsslipp av PC-er gjennom noen lekkasjer om en modell kalt Pavilion x360 m1. Pavilion er forbrukermodeller og x360 er modeller som er nettbrett-konvertible.

Rimeligere Pro 4

I mens har Surface Pro 4 hatt en klar nedadgående pristrend siden mai i norske butikker. Det er også varslet priskutt i USA, som kan smitte over på Norge. En sterkere norsk krone kan også hjelpe til. Snart ti måneder ut i produktsyklusen vil det åpne for gode kjøp for den som har ventet på moden maskinvare og programvare og som ikke vil vente til utpå vårparten når det samme er tilfellet for Surface Pro 5.

Surface Pro 5 kommer antagelig i 3-7 standardutføringer fra fersking-modell til premium med masse RAM, kraftig i7-prosessor og 4K-skjerm. Prisene vil antagelig være om lag der Pro 4 var fra start fra rundt 9.900 kroner.

Det er også mye som tyder på en ny bærbar Surface Book i mer klassisk design, og en eller flere Alt-i-én-PC-er på mellom 21 og 27 tommer og 4K-oppløsning. En lansering av en alt-i-ett kan komme allerede i høst, siden en slik modell kan være aktuell for hjemmemarkedet og julesalget.

At en ny Surface Book kommer nå er en interessant utvikling. Dårligere salg enn forventet av dyreste av Surface-medlemmene førte til diskusjoner om dette kunne før til at serien ble avviklet etter kun én modell. Til gjengjeld trenger Microsoft en absolutt toppmodell som kan vise det beste Windows 10 kan by på.

Nettbrett