FOTO: Martinelle/Pixabay

NYTT LIV: Med den nye standarden har 1,3 milliarder installerte kabelpunkter fått nytt liv. FOTO: Martinelle/Pixabay

Fem ganger raskere Ethernet uten kabelbytte

Ny Ethernet-standard er ratifisert, og NBase-T med 2,5 og 5 Gbit/s er nå nye standarder.

Det var ikke uventet at IEEE, den internasjonale standardiseringsorganisasjonen for nettverk, telekommunikasjon og elektronikk, den 23. september i å ratifiserte den nye nettverksstandarden IEEE Std 802.3bz-2016, skriver våre kolleger i Networkworld.com.

Standarden er nemlig sårt tiltrengt for å understøtte de nyeste trådløse aksesspunktene, som bruker standarden IEEE 802.11ac Wave 2, som har kapasitet til å fylle langt mer enn 1 Gbit/s Ethernet-forbindelser. For å unngå at den kablete nettverksforbindelsen bakover i nettverket blir en flaskehals, har det dermed vært akutt påkrevd med høyere kapasitet der.

Tilleggsutfordringen har vært å gjøre det uten at det er nødvendig å skifte ut kablingssystemet, og det er dette IEEE nå tilbyr nye standarder for å løse.

2,5 og 5 Gbit/s

Standarden er basert på den eksisterende standarden for 10 Gbit/s Ethernet over kobberkabler, 10 GBase-T. Ved å operere på lavere signaleringsrater, halvparten eller fjerdedelen, senkes datahastigheten til henholdsvis 5 og 2,5 Gbit/s. Samtidig tåler dette lavere kvalitet på kablingen som skal bære signalet.

Det som IEEE 802.3bz spesifiserer, er:

  • 2,5 Gbit/s opptil minst 100 meter over Kategori 5e parkabel.
  • 5 Gbit/s opptil minst 100 meter over Kategori 6 parkabel.
  • 5 Gbit/s opptil 100 meter over Kategori 5e parkabel, på «spesielle anvendelser og installasjonskonfigurasjoner».

1,3 milliarder uttak

— Å gå forbi 1 Gbit/s på eksisterende Kategori 5e og 6 kablingssystemer var bare et samtaleemne for et par år siden. Men nå, med NBase-T, har vi fått muligheten til å forlenge livet til en enorm investering, det kablete nettverket. Den samlete mengden av Kategori 5e og 6 som er installert de siste 15 årene, er mer enn 70 milliarder meter; mer enn ti turer til Pluto, skrev Sachin Gupta, direktør for produktadministrasjon i Cisco, i en bloggpost.

MENGDER: Det er ikke ubetydelige menger av Kategori 5e/6-kabling som er installert de siste ti årene. (Ill: Cisco)
MENGDER: Det er ikke ubetydelige menger av Kategori 5e/6-kabling som er installert de siste ti årene. (Ill: Cisco)

— For enkelte er det umulig å bytte ut kablingen. For andre er det ikke praktisk gjennomførbart. For de øvrige er omkabling bare kostbart og forstyrrende. Det er enkelt å se verdien av de 1,3 milliarder Kategori 5e/6-uttakene verden over, som nå ikke trenger jobben og kostnaden forbundet med oppgradering. Mulighetene i NBase-T må få enhver finansdirektør, teknologidirektør, bygningsadministrator og it-gruppe til å puste lettet ut, la han til.

Nettverk