Flere bedrifter blir trådløse

Flere bedrifter blir trådløse

802.11n og finanskrisen fører til mer bruk av WLAN. Utenriksdepartementet blir nå trådløst.

Den nye 802.11n-teknologien for trådløse nettverk fører til mer bruk av WLAN i bedrifter.

Analyseselskapet IDC rapporterer at europeiske, afrikanske og asiatiske bedrifter har økt bruken av WLAN med åtte prosent i tredje kvartal, sammenliknet med året før. Og analytiker Evelien Wiggers i IDC tror 802.11n-teknologien skal ha mye av æren, og får støtte av analyseselskapet Dell'Oro Group.

- 802.11n-systemene fører til dobbel hastighet, dobbel så stor dekning og mindre kostander, sier Ben Kwan i Dell'Oro Group til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

150 Mbit/s

En av de som nå går over til trådløst nett, er det norske Utenriksdepartementet. Etter intensiv testing vil de i løpet av få uker gå i gang med trådløse nett som de ansattes hovedoppkobling.

Teknisk rådgiver Glenn Jone Østebø i Utenriksdepartementet har stor sans for 802.11n.

- En av fordelene er selvfølgelig hastigheten, og vi får også mye større dekning, forteller Østebø, som har satt opp et trådløst nettverk med en hastighet på opp mot 150 Mbit/s.

Departementet bruker utstyr fra Cisco, 3Com og Aruba Networks. Sistnevnte er ikke i tvil om at trådløse nett kommer til å bli enda mer populært i tiden fremover, mye takket være finanskrisen.

Sikkert og raskt

- Nå som budsjettene krympes, ser folk på nettverket og sier "vi trenger faktisk ikke 100 Mbit/s på skrivebordet", forteller markedsdirektør Roger Hockaday i Aruba Networks.

Han mener videre at bedrifter har unødvendig kompliserte og store nettverksløsninger, metervis med overflødige kabler og at dette fører til unødvendig mye vedlikehold og oppgraderinger.

- Med 802.11n kan vi sette opp et trådløst nettverk som er driftssikkert, raskt og sikkert. Disse argumentene begynner å falle i god jord nå som bedriftene går gjennom budsjettene, fortsetter Hockaday.

Ikke standard

En ulempe med de nye trådløse løsningene at 802.11n ennå ikke har blitt en standard. Det skal ifølge Wikipedia sannsynligvis skje i løpet av november 2009.

- At det ikke er en standard kan gjøre noen kunder usikre, sier Peter Jerhamre i Cisco.

- Men når vi forklarer kundene at dette er noe firmaer som Cisco, Intel, Atheros, Broadcom og Marvel jobber med, føler de fleste seg trygge.

Les om:

Nettverk