- Fram med puppa!

Vår mann snek seg med på it-damenes private inspirasjonsfest.

Publisert Sist oppdatert

- Frem med puppa, roper konferansier Dora Thorhallsdottir.

Computerworlds utsendt mannlige medarbeider føler seg ikke helt hjemme - det er noe klamt med å møte opp som mann på et arrangement utelukkende tiltenkt kvinner, selv med de redeligste hensikter. Når det er sagt kan det ikke føles veldig annerledes å være kvinne i en ekstremt mannsdominert it-bransje.

Anledningen er Oda-nettverkets inspirasjonsdag på Latter på Aker Brygge. 520 it-kvinner er påmeldt og ventelisten var enda lengre. Damene bak dagen, Oda-leder Anne Gretland og inspirasjons-leder Caroline Evjenth Kolbeinsen, er ikke i tvil om at slike dager trengs fra tid til annen.

- Sånne dager er viktig, både for menn og kvinner, men nå er dette tilfeldigvis et kvinnenettverk, starter Gretland.

- Vi jobber i en mannsdominert bransje, og trenger en arena hvor vi kan senke skuldrene og utveksle erfaringer på tvers av de rundt 700 ulike bedriftene i nettverket. I noen av bedriftene finnes det bare to-tre kvinner - det er jo også en grunn til at det finnes egne nettverk for mannlige barnehageassistenter.

Inspirasjon og sarkastisk kritikk

På agendaen i forrige uke stod kvinnelige rollemodeller, damer som har kommet seg opp og frem i en mannsdominert verden. For eksempel Cisco-direktør for Europa, Midtøsten og Russland, Paula Dowdy, som mener Norge ligger langt foran USA og England når det gjelder kvinners evne til å nettverke i en mannsdominert verden.

- It er ikke den beste industrien for oss. Silicon Valley handler om vekst og du får opprykk hvis du gjør det skarpt. Ikke det mest kvinnevennlige miljøet, men å få betalt for suksess passer greit for meg, sier Dowdy, som fartet rundt i Cisco i 18 år før hun fikk sin nåværende stilling.

- Jeg opplevede det litt skremmende for seks år siden, men noen ganger glemmer du at du er forskjellig. Andre ganger tenker du "oi, jeg er annerledes". Andre ganger igjen gir det en fordel, fordi du fremstår som mer sjarmerende og interessant.

Astrid Nøklebye Heiberg, Høyre-politiker og tidligere leder av Røde Kors, var også oppe på podiet. Som nyutdannet lege anno 1956 var hun på den tiden en av svært få kvinnelige leger. Da opplevde hun for alvor hvordan det var å være annerledes, sier hun.

- Ute i livet i jobb og ellers er vi i menns verden på menns premisser. Om vi gjør i venninnekretsen som vi gjør på jobb, blir vi veldig lite populære i venninnegjengen. For der er det andre regler som gjelder igjen, sier Heiberg.

Hun oppfordrer kvinner til å nyte evnen til å være tospråklige:

- Dere kan bevege dere i en mannsverden, samtidig som dere kan være i kvinnverden, sier hun.

Tid for litt selvrefleksjon hadde Oda også puttet på agendaen, via hannkjønn, BI-høyskolelektor og selvutnevnt "flammekasterpedagog" Tor Haugnes, som kjent fra Youtube. Han gikk sarkastisk til verks i å forklare hvorfor menns naturlige nettverkingsegenskaper slår damenes.

- Vi er alle kompiser fra barndommen av. Vi gikk i ungdomsskoleklasse sammen og spilte fotball og er fortsatt bekjente. Imens drev dere og hvisket og tisket bak ryggene på hverandre, "se på den stygge kjolen", påstår lektoren.

Han stiller spørsmål til hele Oda-idéen:

- Du kan ikke sette din lit til et medlemskap som noe som kommer til å gjøre hele karrieren for deg. Du må gjøre det selv! Det er det mennene gjør, sier Haugnes.

Energisk forsamling

Tilbake til arrangørene så ser Gretland og Kolbeinsen hva Haugnes mener.

- Det er nok som Tor sier, som også er en av grunnene til Oda-nettverket, menn er så utrolig gode på å knytte nettverk og også mye flinkere på å støtte hverandre og gi positiv tilbakemelding. Vi må bli flinkere til å skryte av oss selv og mindre selvkritiske, mener Kolbeinsen.

Og det klarte de jaggu med god stil på sin inspirasjonsdag. Helt fra konferansier Dora Thorhallsdottirs «frem med puppa» til Hauges’ kritiske blikk satt latteren, applausen og dansefoten løst. Komplimentene haglet i takt med budskap alá "yes we can". Det ryktes at Ciscos Paula Dodwdy nærmest ble ruset av salens energi. "I’m totally high»", skal hun ha uttalt etter foredraget sitt.

- Foredragsholderne skal gi energi til salen, og jeg synes det er kult når salen gir foredragsholderen enorm energi tilbake, sier Gretland.

De har delt inn arrangementet til en del inspirasjon, en del teknologi og en del motivasjon.

- Vi er veldig opptatt av vi velger foredragsholdere som sier noe. Det er viktig at det ikke oppleves som rosablogging, forklarer Kolbeinsen.

Også skjer det også business, forklarer de to. Det knyttes faktisk nettverk, også på tvers av andre nettverk.

- Det er derfor folk blir igjen og mingler over tapas nå, for å utnytte det faktum at det er mange administrerende direktører, utviklere og nerder å diskutere forretning med. Menn har tradisjonelt vært flinke på å bli igjen lenge ved baren, fremhever Gretland, før Computerworlds mann forlater den kvinnedominerte verden og tusler ut på likestillingkampens slagmark.

Oda-nettverket

For damer i it-bransjen

Teller 3.242 medlemmer

Tuftet på frivillighet og stiftet i 2006. Het da Nora-nettverket