Google finner deg uten gps

Google finner deg uten gps

Tjenesten Latitude går nye veier for å spore deg, selv uten gps. Se hvordan de gjør det.

Google har gitt ut programvare som lar deg spore venner og familie på et kart, Google Latitude. Du kan invitere andre til din venneliste, og om de godtar kan de velge å la deg se hvor de befinner seg. Programvaren kan kjøres på pc-er og mobiltelefoner, og kan spore folk med noen ti-talls meters presisjon, om forholdene ligger til rette.

Det er ikke noe nytt med sporingsprogrammer. Iphone har for eksempel et utall slike tjenester.

Men Google har gått nye veier for å finne ut hvor du til enhver tid befinner deg.

Selv om mange mobiltelefoner har gps i disse dager, er ikke dette noe krav for å få greie på hvorfor kjæresten ikke har kommet hjem fra jobben til avtalt tid. Google bruker teknologi fra Skyhook Wireless, "XPS", som har andre knep.

Programvare ordner opp

- Løsningen består kun av programvare, som kan spore enheter med wifi, gps eller mobilsignaler med en nøyaktighet på 10 til 20 meter, skriver firmaet på sine nettsider.

Med disse tre signalene, eller bare noen av dem, kan programvaren finne ut hvor folk befinner seg. Og i Googles tilfelle, vise det på et kart på for eksempel din mobiltelefon.

Har man gps er saken grei, da har man som oftest gode data på posisjon.

Men på samme måte som gps bruker triangulering mellom minimum tre gps-satelitter, kan altså systemet Google bruker ta i bruk både wifi-sendere, gps-satelitter og mobilmaster for å gjøre det samme.

Trippel triangulering

Når du starter applikasjonen, vil den først forsøke seg på gps. Først søker den etter gps-signaler, så prøver den å koble seg til trådløse nettverk via wifi, og sjekker hvor de nærmeste mobilmastene befinner seg.

Etter at programmet har funnet ut hvor de nærmeste signalene kommer fra (være seg wifi, gps eller mobilsignaler), søker den gjennom en gigantisk database. Her ligger det informasjon om hvor de forskjellige signalene kommer fra, for eksempel hvor en mobilmast befinner seg, eller hvor et wifi-kontaktpunkt er. Sistnevnte fungerer nok bedre i USA, hvor de faktisk fysisk søker etter slike signaler og noterer seg hvor de befinner seg. Uansett: Ved å sammelikne disse posisjonene, prøver programmet etter beste evne å plassere deg på kartet.

Triangulering, med andre ord.

Ettersom dette er tidkrevende operasjoner blir dette gjort via en server, som mobilen eller pc-en din kommuniserer med. Når serveren har funnet ut hvor du befinner deg, sender den informasjonen tilbake deg og de vennene som måtte være nysgjerrige.

Hvorvidt dette er en positiv bruk av teknologi, strides de lærde om. En demonstrasjon av tjenesten kan du uansett se i videoen under.

Les om:

Nettverk