RASK TRAFIKK, KORT REKKEVIDDE: Talon AD7200 WiGig-ruter er alt på markedet i USA. Med WiGig får du 1,7Gbps trådløst nett. Men rekkevidden holder bare i ett rom. Foto: TP-Link

Nytt trådløst gigabit-nett

Den nye trådløse standarden WiGig vil for alvor ta av neste år. Det betyr raskere nett og færre kabler spesielt i stua. Den første ruteren med WiGig er på markedet.

Publisert Sist oppdatert

ABI Research spår at 180 millioner WiGig chipset blir sendt ut på smarttelefon-markedet neste år og at slike chipset vil utgjøre halvparten av hele markedet på 1,5 milliarder enheter i 2021. ABI Research forventer at de første WiGig-baserte smarttelefonene vil komme på markedet allerede nå i 2016 og da på Qualcomms Snapdragon 820-plattform.

Første ruter på markedet

Den første ruteren med både 802.11ad og 802.11ac integrert er alt på markedet i USA. Den benytter også Mimo-teknologi og har åtte utvendige og en innvendig antenne. Ruteren heter Talon AD7200 Multi-Band Wi-Fi Router AD7200. Prisen er 350 dollar, omlag 3.000 norske kroner. Ruteren skal yte en hastighet på 1,7 Gbps.

Rask, men kort rekkevidde

Det spesielle med WiGig er at standarden understøtter tre frekvenser 2,4 Ghz, 5GHs og 60 GHz. Dette vil ta trådløse nett til et helt nytt nivå, spår analysebyrået.

WiGig eller 802.11ad opererer også i det ulisensierte 60 GHz som kan gi hastigheter opp til 7 Gbps. Teoretisk kan man faktisk ved hjelp av ulik modulasjonsteknikk nå opp i hele 25 Gbps. I reell bruk selvsagt noe saktere, men likevel lynraskt. Dette betyr at den kan overføre 1.000 bilder mellom to enheter på fem sekunder eller en HD-video som tok timer på standard wifi 802.11n på tre minutter,

WiGig er på mange måter en komplementær standard til 802.11ac som er det siste skuddet på stammen i kommersiell bruk. De særdeles høye hastighetene på 60GHz-båndet gjør at WiGig kan erstatte for eksempel HDMI-kabler og er velegnet til å knytte skjerm, musikkanlegg, PC-er og annet sammen i stua.

Ulempen er den korte rekkevidden på så høye frekvenser. Det er nettopp derfor analytikerne tror standarden får størst utbredelse nettopp i stua. WiGig er en enroms-teknologi. Rekkevidden blir for kort til å dekke et stort hus. Derfor vil iallfall i første omgang mye av suksessen avhenge av at den er bakover kompatibel med 802.11ac slik at brukerne kan få det beste av begge standarder - lynrask hastighet i et begrenset område, men likevel lang rekkevidde da på lavere frekvenser med lavere hastighet. Og det integrert på en og samme chip.