Praktisk strømnettverk fra Devolo

Praktisk strømnettverk fra Devolo

Tre nettverksporter på Devolos nye Homeplug-adapter.

Homeplug, eller Powerline som mange også kaller det, kan være en praktisk løsning for mange der trådløst nettverk ikke gir god nok ytelse eller rekkevidde og der det ikke er aktuelt å legge opp kablet nettverk.

Blant annet er vår erfaring at gode Homeplug-adaptere kan være en bedre løsning for streaming av video enn trådløst nettverk - ikke nødvendigvis fordi ytelsen er bedre, men fordi overføringshastigheten er mer stabil.

I dag benyttes også Homeplug av en del for overføring av digital-tv-signaler. Hvis man for eksempel har tv via fiberaktører som Altibox, kan det være mulig å koble ekstra dekodere rundt i huset til hussentralen via Homeplug, i stedet for å legge opp vanlig nettverkskabel.

Homeplug har nå 500 Mbps i spesifisert hastighet. Å få noe i nærheten av den spesifiserte hastigheten i praksis kan man bare drømme om - dette er ganske likt trådløse nettverk, hvor de raskeste løsningene i dag er spesifisert til 450 Mbps. Det er mange faktorer som påvirker ytelsen til Homeplug-nettverk, og forskjellene kan være store innad i ett og samme hus. Tidligere har vi testet 500 Mbps-adaptere fra D-Link og Netgear, og vi holder for tiden på å teste Devolos vanlige 500 Mbps-adaptere. Erfaringen vår fra tidligere har hatt hastigheter på 40 til 120 Mbps båndbredde for de beste enhetene - avhengig av hvor i huset de var koblet til.

LES OGSÅ:

TEST: D-Link Powerline AV500 - Rask datastrøm

Tre porter

Devolo har nå imidlertid lansert en ny modell, dLAN 500 AVtripple+, som har to ekstra nettverkstilkoblinger. De fleste adapterene på markedet har mulighet for å koble én enhet til adapteren - ønsker man å koble til flere, må det benyttes en nettverkssvitsj eller en hub. For mange er det i dag flere enheter for eksempel i tv-benken som kan være aktuelle å koble til med Homeplug. For eksempel spillkonsoller, tv, medieavspiller, forsterkere med integrert streamingstøtte og flere tv-signal-leverandører har i dag dekodere som kan kobles til bredbåndsforbindelsen for video-on-demand-løsninger. Med tre nettverkstilkoblinger på Homeplug-adapteren kan man slippe å måtte ha en svitsj også stående der flere enheter skal kobles til.

Devolo vil levere en pakke bestående av en standardadapter med en enkelt nettverkstilkobling og en adapter med tre tilkoblinger. Veiledende pris er fra Devolo cirka 1 500 kroner inklusive mva. Man kan også kjøpe dLAN 500 AVtriple+ alene. Veiledende pris oppgis da til cirka 900 kroner. Adapterne følger Homeplug-standarden og vil være mulig å benytte sammen med Homeplug-adaptere fra andre produsenter.

Også andre leverandører av Homeplug-adaptere leverer adaptere med flere ethernet-porter.

Mer informasjon: www.devolo.com

LES OGSÅ:

TEST: Netgear AV500 - Raskere strømnettverk

Les om:

Nettverk