Slik vil hackere skaffe gratis nett til alle

Slik vil hackere skaffe gratis nett til alle

Open Wireless Movement åpner opp trådløsnettene - og håper du vil gjøre det samme.

"Se for deg en fremtid med allestedsnærværende, åpent internett.

En verden hvor du over alt i tettbygde strøk har mange åpne nettverk tilgjengelige.

Hvor nettbrett, klokker og andre typer nye dingser kan automatisk koble seg til disse nettverkene for å gjøre kule ting.

Hvor den sosiale forventningen er deling, og som et resultat, hvor trådløst internett er mer effektivt.

Hvor den falske ideen om at en IP-adresse kan brukes som en entydlig indentifikasjonskilde endelig blir kastet på historiens skraphaug, og dermed forsterker privatlivets fred på delte nett."

Jepp, den elektroniske rettighetsorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF) har startet opp prosjektet Open Wireless Movement.

Også i Norge

Det er en kampanje som ønsker å få folk til å åpne opp trådløsnettene sine, gratis og tilgjengelig for alle, slik at almennheten skal få bedre tilgang til nettet.

Også i Norge er det folk som støtter kampanjen - og som åpner opp nettene.

En av disse er Petter Reinholdtsen. Han jobber som programmerer, er åpen kildekode-aktivist og har tidligere vært sjef for den norske Unixbrukergruppa NUUG.

- Det er så enkelt som at jeg vil gjøre mot andre det jeg vil at andre skal gjøre mot meg, sier Reinholdtsen til Computerworld.

Han er involvert i mesh-prosjektet dugnadsnett.no og planlegger som del av sin innsats der å sette opp openwireless.org-node med OpenWRT-firmware som gir tilgang til dugnadsnett.no.

- Jeg ønsker at det skal være åpne trådløsnett der jeg befinner meg, og ser på det som et fellesgode. Som at man kan gå i utmark og kose seg i den norske fjellheimen. Det er positivt, akkurat som det er positivt med tilgang til åpne nett.

- Men er du ikke redd for at noen skal bruke nettet ditt til noe ulovlig?

- Nei. Det positive med åpne og tilgjengelige nettforbindelser oppveier helt klart det som jo er en svært liten sjanse for at noen skal misbruke nettforbindelsen, sier han.

- Hva om Kripos kommer på døra fordi en nabo har surfet barneporno på ditt nett?

- Det er så lite sannsylig. De aller fleste mennesker er lovlydige og fornuftige, og det er jo disse en bør ta mest hensyn til, ikke de svært få som ikke er det. Jeg bygger jo ikke enorme gjerder rundt huset mitt i tilfelle noen skal komme inn i hagen å gjøre ugang heller.

Egen routerprogramvare

Denne uka lanserte EFF en egen firmware til trådløsroutere for de som vil støtte opp om prosjektet. Målet er at prosjektet skal tilby en måte for deltagerne å ha godt sikrede nettverk, som likevel lar andre folk få enkel tilgang til nettet.

Du kan lese mer om Open Wireless Movement på https://openwireless.org/.

Nettverk