TEST: Apple Time Capsule: Praktisk kombinasjon

Enkel i bruk, men skuffende rekkevidde.

Publisert Sist oppdatert

Apples Time Capsule skal være en enkel løsning for de som ønsker en enhet som kombinerer en wlan-ruter med den nyeste wlan-teknologien og en enkel NAS-løsning for deling av filer i lokalnettverket og Time Machine-sikkerhetskopiering uten at ekstern harddisk må kobles til.

Den store nyheten med nyeste versjon av Time Capsule er støtte for 802.11ac. Dette er en ny standard for trådløse nettverk som gradvis har gjort sitt inntog det siste året. Med laneringen av nye Macbook Air for noen måneder siden lanserte Apple også sine første pc-er med støtte for teknologien.

Allerede har blant annet Samsung og HTC mobiltelefoner som støtter 802.11ac, og det skulle vel ligge i kortene at kommende iPhone og iPad også vil ha det.

Forrige generasjon wlan-standard, 802.11n, var vanligvis implementert med en makshastighet på 300 Mbps. En del rutere støttet også 450 Mbps via 802.11n, men det var relativt få pc-er som støttet denne hastigheten.

Med 802.11ac økes maksimalhastigheten i dagens implementasjoner til 1,3 Gbps. Riktignok støtter pc-ene som har kommet på markedet så langt med 802.11ac-støtte – inkludert nyeste Macbook Air – kun opptil 867 Mbps. Etter hvert forventer vi imidlertid at det vil komme flere maskiner som benytter tre i stedet for to antenner og da vil støtte den høyeste båndbredden. For mobiltelefoner og nettbrett vil ofte kun én antenne benyttes, og man vil se en maksimal teoretisk båndbredde på 433 Mbps.

I tillegg til 802.11ac har man naturligvis bakoverkompatibilitet med 802.11g og 802.11n.

Time Capsule måler cirka 17 cm i høyden.

I tillegg til Time Capsule leverer Apple også deres nye Airport Extreme med 802.11ac-støtte. Nettverksteknisk sett skal nye Airport Extreme være relativt lik Time Capsule, men man mangler den interne harddisken.

LES OGSÅ:

Slik får du bedre trådløsnett

I praksis

Undertegnende har hatt Time Capsule i praktisk bruk en måneds tid hjemme. Den har da blitt benyttet mot en lang rekke forskjellige enheter – flere iPads, iPhone, Android-telefoner og Android-nettbrett, bærbare pc-er med både 802.11ac og 802.11n, stasjonære pc-er (både Mac og Windows) utstyrt med 802.11ac og 802.11n og tilkoblet et par raske NAS-er, stue-pc og medielink med kabel.

Slik Time Capsule er utformet må den stå og kan ikke festes på vegg eller lignende. Den bør heller ikke stå helt inntil en vegg ifølge dokumentasjonen.

Time Capsule er i utgangspunktet enkelt å sette opp, men man skal være oppmerksom på at man er avhengig av en Mac eller iOS-enhet. Apple har ikke et webgrensesnitt for sine trådløse rutere og man blir da avhengig av egne apper for å gjøre denne konfigureringen. Tidligere har man hatt apper også for Windows for dette, men disse støtter – i hvert fall foreløpig – ikke de nye 802.11ac-produktene. Det man forventer av grunnleggende administrasjonsmuligheter er på plass. Sett i forhold til mange andre rutere på markedet er det imidlertid sparsomt med konfigurasjonsmuligheter. For de fleste er ikke dette noe problem, men for mer avanserte brukere kan det være verdt å merke seg at det kan bli litt begrenset og det hadde vel ikke gjort noe om Apple hadde hatt hatt et valg for mer avanserte opsjoner.

Når det gjelder ytelse på kort hold er det både for 802.11n og 802.11ac på linje med en del av de andre 802.11ac-ruterne vi har testet. Vi så her både med for eksempel Apple Macbook Air og Dell XPS 12, som begge har integrert 802.11ac-støtte, ytelse på rundt 40-50 megabyte i sekundet på 4-5 meters avstand i samme rom. Også for maskiner utstyrt med 802.11n var ytelsen på kort avstand som forventet – her i overkant av 10 megabyte per sekund på filoverføringer fra NAS på samme avstanden der vi hadde 40-50 megabyte per sekund med 802.11ac. Med andre ord, ytelesforbedringen med 802.11ac kan være meget stor. Her skal det sies at 802.11n-ytelsen ikke er like god som for en del andre rutere - dette med bakgrunn i at Time Capsule ikke gir mulighet for 40 MHz kanalbredde, hvilket ellers vil kunne gi noe bedre ytelse på andre rutere.

Når man kom ut av stua der Time Capsule-enheten stod plassert merket man imidlertid raskt at rekkevidden ikke var like god som for flere av de andre ruterne vi har testet. Undertegnede har enkelte rom i ytterkant som for en del rutere har vært en utfordring. For bærbare pc-er vil det gjerne kunne fungere greit å i hvert fall ha en forbindelse hvor man kan surfe på nettet og lignende, men man merker det bedre med mobile enheter som mobiltelefoner og nettbrett. Dette enheter som gjerne har en langt dårligere mottak- og sendeegenskaper enn en pc – dette naturligvis på grunn av den langt mer begrensede antennekonstruksjonen og større krav til strømsparing.

Hvis man sammenligner det med den beste ruteren vi har testet i senere tid – Asus RT-AC66U – hadde vi steder hvor man på nettbrett og mobiltelefon kunne ha over 20 megabit+ nettforbindelse med Asus-en, men hvor Time Capsule hadde svært ustabil forbindelse – noen ganger ikke forbindelse i det heletatt. Vi ble også overrasket over hvor ustabil forbindelsen her kunne være med pc-er også, noe som vanligvis ikke har vært noe problem. Der vi med Asus-ruteren kunne streame tung HD-video fra en NAS ble det med Time Capsule problematisk å få streamet lett lavoppløselig video – eller der man kunne streame Youtube- eller Netflix-video på mobilen kunne Time Capsule gi problemer med å få spilt Wordfued...

Time Capsule har på papiret en en avansert antennekonstruksjon og støtter i tillegg «Beam forming» - en teknologi som gjør at ruteren skal kunne konsentrere signalet i retningen der enheten den kommuniserer med befinner seg. Dette er imidlertid avhengig av at også klienten har en 802.11ac-implementasjon med støtte for teknologien. Likevel, rekkevidden blir ikke fult så god som på en del av de andre ruterne vi har testet.

Fortsatt treg Macbook Air

Som vi kunne rapportere for en måneds tid siden er det problemer med 802.11ac-implementasjonen på de nye Macbook Air-maskinene. Foreløpig har Apple heller ikke kommet med noen oppdatering som fikser disse problemene, som kan begrense filoverføringsytelsen via trådløst nettverk til cirka 20 megabyte per sekund. Installerer man Windows under Boot Camp blir ytelsen straks bedre, og problemet ser dermed ut til å være knyttet til programvaren.

En foreløpig løsning kan være å benytte Apple Filing Protocol (AFP) i stedet for SMB/CIFS der det er mulig. Testene vi har gjort gjennom blant annet gjennom å aktivere AFP på en NAS fra Synology viste ytelse på opptil i overkant av 50 megabyte per sekund.

LES OGSÅ:

Dobbel ytelse under Windows

Som NAS

Time Capsule selges i to versjoner med 2 eller 3 terabyte harddisk. Harddisken kan benyttes til å dele filer i lokalnettverket og det er også mulig å sette opp tilgang til disken via internett. For dem som har et modem med integrert ruter fra bredbåndsleverandøren, der ruterdelen ikke kan deaktiveres, kan det imidlertid bli behov for å endre innstillinger for at man skal kunne koble til Time Capsule utenfra.

Filer som ligger på Time Capsule kan aksesseres både av Mac OS, Windows og Linux.

Ytelsen på filoverføringer målte vi til rundt 25 megabyte per sekund – både på skriving og lesing. Vi merket imidlertid at ytelsen faller ganske kraftig hvis flere maskiner aksesserer filer samtidig. Når to maskiner kopierte filer fra disken gikk ytelsen i en del tilfeller ned mot 5 megabyte per sekund på hver maskin.

For hjemmebruk og med i hovedsak trådløst aksess vil ytelsen nok for mange være fult tilfredsstillende. For mange vil det nok også være muligheten til å sikkerhetskopiere Mac-ene man har mot Time Capsule via OS X' integrerte Time Machine-tjeneste.

Selv om man her har en harddisk inne i ruteren er det ikke noe spesielt støynivå å snakke om. Legger man øret helt inntil kan man høre en svak summing, men i praksis blir løsningen svært stille.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS413j: Synologys enkleste firedisker

Konklusjon

På relativt nært hold blir det i praksis ikke så mye som skiller nye Apple Time Capsule fra en del andre 802.11ac-rutere på markedet. Vi merker imidlertid forskjeller når vi kom litt på avstand, og mistet forbindelse på våre enheter der vi ellers er vant til at det ikke er noe problem. Spesielt merkbart ble det når man sammenlignet med Asus RT-AC66U.

Time Capsule kan absolutt være en lettvidt og praktisk løsning for mange Mac-brukere. Har man et litt større bolig ser det imidlertid ikke ut til å være blant de bedre. Hvor man har muligheten til å plassere den vil naturligvis kunne spille inn en del for hvilken dekning man får, men sett ut i fra vårt faste testoppsett er det ikke av løsningens som tilbyr best rekkevidde, og det er strengt tatt ikke så ofte kone og unger har klaget så mye over manglende dekning rundt i huset – spesielt da for iPad-er og iPhone.

Sett i forhold til relativt godt med lagringsplass, enkel Time Machine-sikkerhetskopiering, deling av filer og for så vidt god ytelse om ikke forholdene er så krevende kan man sitte igjen med et godt inntrykk av Time Capsule. For en mer avansert bruker er det imidlertid liten tvil om at en separat ruter og NAS gir bedre rekkevidde og ytelse og bedre funksjonalitet til omtrent samme pris.

LES OGSÅ:

Erstatt kabelen med bro