TEST: Netgear R6200: Enkel 802.11ac-ruter

R6200 er ikke spesifisert til å være av de raskeste 802.11ac-ruterenn, men overbeviser likevel.

Publisert Sist oppdatert

802.11ac-ruterne som har kommet på markedet til nå er spesifisert med hastigheter på opptil 1,3 Gbps. Dette er modeller som benytter tre antenner og da kan kjøre tre parallelle datastrømmer.

Netgear R6200 er enklere. 802.11ac-hastigheten er spesifisert til 867 Mbps og det benyttes to antenner. Også for 802.11n får man noe lavere spesifisert hastighet enn på toppmodellene – 300 Mbps i stedet for 450 Mbps.

LES OGSÅ:

TEST: Asustor AS-604T: Asustor utfordrer med NAS

I praksis

Ruteren er ikke like rask som Asus RT-AC66U som vi tidligere har testet. Rekkevidden er heller ikke like god.

Ser vi det imidlertid opp i mot 802.11ac-ruterene vi har testet fra Buffalo, Linksys og D-Link – som alle var spesifisert til 1,3 Gbps – er det ikke de store forskjellene. På rekkevidde er den faktisk noe bedre, selv om det skiller lite.

At det er små forskjeller kan nok knyttes til at 802.11ac-ruterne som har kommet til nå har vært basert på samme teknologien fra selskapet Broadcom. At modellen fra Asus har gjort det såpass bra tror vi skyldes bruken av tre store eksterne antenner i stedet for å ha antenne internt. Interne antenner har fordeler når det gjelder design og produksjonskostnad, på bekostning av rekkevidde og ytelse.

På det beste så vi hastigheter på 200-250 Mbps med tre lettvegger mellom og avstand på 12-13 meter. Dette mot en tilsvarende ruter satt opp som en bro. I starten for 802.11ac har det vært begrenset tilgang til klientadapter eller pc-er med 802.11ac-støtte, noe som er på tur til å endre seg.

Den eneste adapteren vi har hatt å teste med er fra D-Link, som på samme plassering ga oss ytelse på rundt 130 Mbps – dette ga omtrent samme ytelsen som ved bruk av det interne wlan-kortet i vår primære test-pc som ikke har 802.11ac-støtte, men støtter 802.11n via 5 GHz-båndet. Her kan nok problemet mer være 802.11ac-adapteren som ble benyttet.

Viktigst for mange vil være 802.11n-egenskapene, som per i dag er den mest brukte wlan-standarden. Her er ytelsen litt lavere enn på de beste 802.11n-ruterne og legger seg ganske likt med en del av 802.11ac-modellene vi har testet tidligere. Ytelsen er midt på treet, samtidig som vi skal ta hensyn til at R6200 er en relativt rimelig ruter.

LES OGSÅ:

Slik får du bedre trådløsnett

Enkelt oppsett

Ruteren er enkel å sette opp. Man har et tradisjonelt webgrensesnitt for erfarne brukere, samtidig som programvaren for Windows og Mac kan gjøre det enklere for uerfarne bruker. Netgear har også apper for iOS og Android med en del av de mest sentrale konfigurasjonsvalgene.

Bak på ruteren finner man en svitsj med fire Gigabit Ethernet-porter. Det er også en usb-port som kan benyttes for å dele et lagringsmedie ut i nettverket. Dermed får man enkel NAS-funksjonalitet.

Godt nettfilter

Flere aktører reklamerer med trafikkfiltrering på sine rutere. I de fleste tilfellene er løsningene knyttet til dette svært begrenset.

R6200 er ikke den første modellen fra Netgear som benytter tjenesten OpenDNS trafikkfiltrering. Det er for så vidt OpenDNS-tjenesten i seg selv som gjør denne funksjonaliteten god, men Netgear gjør den enkel å ta i bruk. Tjenesten er videre ikke bare for å stoppe nettsteder man ikke ønsker at barn skal bruke – man kan også stoppe nettsteder knyttet til fildeling, pengespill, spill, sosiale nettverk og mye mer. OpenDNS har også nettsteder som regnes som en sikkerhetstrussel registrert og kan stoppe tilgangen til disse.

Via et medfølgende verktøy kan man via passord omgå filtreringstjenesten.

LES OGSÅ:

Stopp porno med ruteren

Konklusjon

Netgear R6200 leverer ok ytelse og god funksjonalitet. Vi liker spesielt måten OpenDNS-støtten er integrert på. Problemet blir imidlertid prisen. For litt siden fant man R6200 nede i 800 kroner hos norske nettbutikker, men i det siste har prisen ifølge Prisjakt.no gått opp til cirka 1 200 kroner. Da er prisen på nivå med Netgears R6300 som er en modell basert på mye av samme teknologien, men som skal ha bedre ytelse. Prisen blir også bare en hundrelapp bak Asus RT-AC66U, som på flere områder blir et bedre produkt.

Skulle prisen imidlertid falle 4-500 kroner igjen, kan R6200 være et godt kjøp.

LES OGSÅ:

TEST: Erstatt kabelen med bro