3D: Notre Dame før brannen. En 3d-modell kan hjelpe til ved restaureringen.

3D: Notre Dame før brannen. En 3d-modell kan hjelpe til ved restaureringen.

Notre Dame finnes i 3d-modell

Det finnes en laserskannet 3d-kopi av katedralen Notre Dame, som brant nesten helt ned i Paris forleden. Modellen kan brukes i restaureringen.

Arkitekturhistorikeren Andrew Tallon, som siden er gått bort, utførte i 2015 en komplett 3d-skanning av hele katedralen, både innvendig og utvendig, med ekstremt høy oppløsning og kvalitet.
Selv om Tallons modell ikke vil bli benyttet, for Notre Dame er en av verdens mest veldokumenterte byggverk, kan Tallons arbeid være til nytte om det trengs, skriver ZDNet.

Spesielt interessert

Andrew Tallon, professor i arkitekturhistorie ved Vassar College i USA, brukte en laserskanner fra Leica for å lese inn hele katedralen til en høyoppløselig 3d-modell. Tallon har skannet en rekke gotiske bygg rundt i Europa for nettopp å kunne ha digitale kopier om de skulle være nødvendige i fremtiden. Men han var spesielt interessert i Notre Dame.
Frankrikes president Emmanuel Macron har startet en stor innsamlingskampanje for å kunne finansiere restaureringen. Det er kommet inn hundrevis av millioner euro, ikke minst takket være Frankrikes rikeste familier.

En video hvor Tallon forteller om skanningen av Notre Dame