- Fingeravtrykk ikke godt nok

- Fingeravtrykk ikke godt nok

Er du over 75, er et fingeravtrykk vanskelig å ta, mener forskere. Biometri-debatten raser i Europa.

Flere europeiske land er i gang med prosjekter som skal gi borger- eller identitetskort med fingeravtrykk. I flere land fører dette til heftige diskusjoner. Både i Storbritannia og Danmark har disse prosjektene stått sentralt i den offentlige debatten. Årsaken er at det stilles store spørsmålstegn om biometriske midler som blant annet fingeravtrykk er sikre nok.

I Storbritannia skriver avisa The Guardian at prosjektet med å innføre biometri vil skape en ny "biometrisk underklasse". Særlig for folk over 75 år vil de nye teknologiske hjelpemidlene være en ulempe. Forskere sier til avisa at fingeravtrykket til eldre personer i økende grad blir en usikker autentiseringsform. Fingeravtrykkene er rett og slett ikke er gode nok.

LES OGSÅ: Vis finger'n til Europa

Ifølge forskning gjort i USA er fingeravtrykkene til mellom to og fem prosent av befolkningen ikke gode nok til å bruke på et borgerkort. Forskningen kan medføre at det store prosjektet i Storbritannia må gjennom en ny politisk runde.

Landets identitets- og passavdeling er derimot ikke enige i forskningen.

- En sjelden gang er et fingeravtrykk ikke sikkert nok, men generelt er også fingeravtrykkene til de over 75 av god nok kvalitet, skriver avdelingen i et notat.

Sakker akterut

Også i Danmark er planene om å bruke biometrisk autentisering på borgerkortet svært omstridt, skriver danske Computerworld, og prosjektet har mange kritikere.

LES OGSÅ: Vis fingeren til Norwegian

Formannen i organisasjonen dansk Biometri, Fredrik Kortbæk, tror likevel at fingeravtrykk vil gjøre landet sikrere.

- Som utgangspunkt kan biometri ikke erstatte kort eller koder. Men teknologien gir et unikt ekstra lag med sikkerhet. Det er den eneste teknologien som kan koble kroppen din opp mot et kort, sier Kortbæk.

Han mener at kritikerne prøver å spille på folks angst for teknologi.

- Vi skal ikke skape redsel for teknologi, hvis vi ønsker å bli en førende kunnskapsnasjon. Snart blir vi innhentet av mange andre land som har kommet lengre på biometri. Hvis vi er kloke og visjonære, vil vi gi biometri en sjanse til å lage verdens beste borgerkort, sier han.

Ifølge Kortbræk er det per i dag umulig å kopiere et fingeravtrykk.

LES OGSÅ: USA krever ti fingeravtrykk

Les om:

Offentlig Sektor