- Ooxml uegnet for offentlig sektor

- Ooxml uegnet for offentlig sektor

Difi ber om it-bransjens synspunkter på oppsiktsvekkende rapport.

Ooxml, Microsofts xml-filformat, har skapt debatt og furore både før og etter at det fikk ISO-godkjenning. Filformatet brukes i nyere Office-versjoner fra Microsoft, og lagres som filtype .docx.

PDF er i dag den anbefalte standarden for ikke-redigerbare dokumenter, og ODF for redigerbare dokumenter i offentlig sektor. Microsoft vil gjerne inn i varmen, og Standardiseringsrådet holder foreløpig Ooxml-formatet under observasjon.

Les også: Vraker Ooxml på nett

Nå har Difi fått en rapport, forfattet av konsulentselskapet Hypatia, som antyder at formatet ikke tilfredsstiller kravene til bruk i offentlig sektor, verken for informasjon til publikum eller informasjon internt i det offentlige.

- Uegnet for bearbeiding

Årsaken er blant annet konkurranse og utbredelse av standarden. «Vi finner at mange programmer er i stand til å lese docx (ECMA-376) formatene, men vi finner ingen andre enn Microsoft Office som kan produsere dette formatet på en tilfredsstillende måte. Dette gjør at docx ikke er egnet når det skal jobbes videre med dokumentene hvor det forutsettes at det skal produseres filer i docx-formatet,» skriver Hypatia.

«Generelt vil vi ikke anbefale at noen av disse dokumentformatene brukes for publisering på internett. Hvis målet er å spre informasjon hvor dette kun er informasjon hvor det ikke skal arbeides videre med dokumentene, bør formatet HTML brukes. (...) Hvis det er viktig å ivareta formateringen til informasjonen som skal publiseres, bør tilgjengelige versjoner av PDF velges,» står det videre i rapporten.

Vil ha debatt

I tillegg er standarden stor og kompleks, og heller ikke stabil ettersom endringsforslag fortsatt kan dukke opp og allerede gjort det, ifølge Hypatia-rapporten, som noterer seg at det per dags dato ligger på bordet 100 ulike endringsforslag som til sammen utgjør over 1000 sider.

- Vi ønsker innspill og debatt om vurderingene i rapporten for å få et best mulig grunnlag for det videre arbeidet med standarder på området, sier Hans Christian Holte, direktør i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), i en pressemelding.

Debatten er ment å finne sted på Difis nye nettsted for anledningen, http://standard.difi.no, der også hele rapporten kan beskues.

- Viktig innstilling

Heidi Austlid, direktør i Friprog-senteret, har ikke selv lest rapporten.

- Men jeg vet at Hypatia har veldig, veldig god teknisk kompetanse, så sånn sett er rapporten en utrolig viktig innstilling i debatten, sier hun til Computerworld.

Danmark valgte ODF, mens Microsoft mener mannen bak Hypatia har en egen agenda. Les mer på neste side!

Offentlig Sektor