Sier nei til ferdig e-tinglysning

For fire millioner og noen måneders jobb kan elektronisk tinglysning spare bankene for store summer. - Nei, sier sjefen i Kartverket, som heller vil ha et nytt, stort prosjekt til flere hundre millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

- Piloten vi har sett er ikke omfattende nok, sier direktør i Statens kartverk, sier Anne Cathtrine Frøstrup.

- Vi har løsningen som trengs, sier viseadministrerende direktør Truls Ingebrigtsen i det statlige selskapet Norsk Eiendomsinformasjon, som blant annet utvikler løsninger for Kartverket når det gjelder tinglysing – også elektronisk tinglysing.

En løsning for e-tinglysning drøyer. Finansnæringen mener tiden er overmoden for å ta i bruk elektronisk tinglysning. Finans Norge skrev tidligere et brev til departementet hvor de argumenterer for fordelene med en slik digitalisering, både for bankene selv og det offentlig.

- I dag går det mye i papir. Muligheten for digital tinglysning vil spare bankene for mye arbeid og vil effektivisere arbeidsprosessene, sa direktør Jan Digranes i Finans Norge, som er en sammenslåing av tidligere Finansnæringens hovedorganisasjonen og Sparebankforeningen til Computerworld i begynnelsen av februar (se undersak).

- Lite som står igjen.

Mette Haugland, som er forretningsutvikler i Norsk Eiendomsinformasjon, mener e-tinglysning allerede kunne ha vært på plass – om de involverte partene virkelig hadde ønsket det.

Hun mener de har løsningen, men at de ikke får lov til å rulle ut.

- Etter et vellykket pilotprosjekt hos Kartverket stoppet prosessen plutselig opp. Men det skal så lite til for å rulle dette ut i full skala, noe som vil hjelpe bankene med å fortsette sin digitalisering av låneprosessene, sier Haugland.

Selskapet jobber tett med Kartverket for å digitalisere deres løsninger. Og det ble jobbet med å ferdigstille en løsning for e-tinglysning.

- Nå er vi også i gang med å teste elektroniske skjøter, sier Haugland.

Målet var at 80 prosent av dokumentene som skulle tinglyses skulle gå elektronisk, men dette arbeidet stoppet altså opp.

- Det gjenstår nå bare tre til fire millioner før vi kan slippe prosjektet i full skala. Men det kan se ut som om Kartverket heller vil ha dette som en del av et større prosjekt.

Etter det Computerworld erfarer ønsker Kartverket flere hundre millioner kroner over statsbudsjettet for å sette i gang et større digitaliseringsprosjekt.

Men verken viseadministrerende direktør Truls Ingebrigtsen eller forretningsutvikler Mette Haugland forstår hvorfor dette prosjektet skal forhindre en snarlig igangsetting med e-tinglysning.

- Piloten har gått veldig bra. 23 prosent av alle dokumentene går nå elektronisk. Flere og flere banker får kundene til å signere elektronisk, sier Ingebrigtsen.

Norsk Eiendomsinformasjon mener de for rundt fire millioner kroner så skal få på plass en digital løsning for skjøter og pantedokumenter - på noen få måneder.

- Jeg forstår ikke hvorfor prosjektet stoppet opp. Kartverket må gjerne lage nytt system, men hvorfor skal vi vente i fem år på e-tinglysning når både bankene og meglerne venter. Det vi snakker om er bare småpenger i forhold til gevinsten, sier Ingebrigtsen.

- Ikke fornøyd

Kartverk-sjef Anne Cathrine Frøstrup sier på sin side at Kartverket ønsker seg noe mer.

- Vi har tenkt å lage en mer avansert løsning og et helhetlig system. Vi ønsker å se på arbeidsprosessene og piloten man her snakker om dekker ikke alle behovene, sier Frøstrup.

- Hvorfor kan ikke løsningen fra Norsk Eiendomsinformasjon brukes i mellomtiden?

- Den har sine svakheter. Ikke helelektronisk nok for brukerne. Dagens løsning er uhensiktsmessig når det gjelder arkitektur og drift.

- Når kan deres løsning være på plass?

- Dette krever penger og jeg kan ikke si noe nå om når vi tror vi kan sette i gang. Vi skal i gang med en samfunnsøkonomisk gevinstanalyse i løpet av våren.

Frøstrup kan ikke si noe nøyaktig om hvor mye deres prosjekt vil koste, men bekrefter at det kan dreie seg om flere hundre millioner kroner.

- Bruker dere denne saken for å få penger til et større prosjekt?

-- Nei, det gjør vi ikke. Gevinsten blir også større med et nytt system, mener hun.