Slik fornyet it-sjefen kommunen

Slik fornyet it-sjefen kommunen

It-avdelingens innsats snudde opp ned på den fattige kommunen.

Som en fattig kommune var Øvre Eiker på Hokksund mer preget av utilgjengelighet enn tilgang til it-tjenester. Derfor startet fornyingsarbeidet for fem år siden med en overgang til terminalservere.

Bruken av Citrix for terminalhåndteringen i kombinasjon med driverprogramvaren for kommunens skrivere ble over tid en utfordring. Citrix håndterte ikke de mange skriverne. Derfor satte man i gang å jobbe med en ny strategi for utskrift. Resultatet var at alle skrivere på kontorene forsvant.

- Det som skiller Øvre Eiker kommune fra andre kommuner er at de har en klar miljø- og utskriftsstrategi, sier Britt Aas Fidjestøl, leder av utskriftsdivisjonen i HP Norge.

Bedre tjenester

Kommunen sendte ut et anbud for fornying av maskiner, utskrift og nett, til fire tilbydere.

- Atea var ikke billigst, men de hadde bedre tjenester, sier Terje Wollertsen, ikt-sjef i Øvre Eiker kommune.

Konsekvensen er at HP har fått en leveranse med datamaskiner, lagring, nettverk og skrivere. I øyeblikket foregår det en fornying av datamaskinene i datarommet. Eldre maskiner for vannrett montering fases ut til fordel for en hylle med bladmaskiner.

- Ti maskiner er blitt til én for web, programmer, domenekontroll og fil/print, forklarer Terje Wollertsen.

Fem av de ni maskinene benyttes for terminalhåndtering med fire virtuelle maskiner per maskinblad. To maskiner er dedikert for databasehåndtering.

Alle politikerne har egen bærbar pc som de tar med seg til formannskapssalen. Disse har trådløs tilgang slik at politikerne kan hente ut sine dokumenter fra saksarkivet som er basert på Noark 4.

- Vi har fått en 40 prosent økning gjennom brannmuren, hevder Terje Wollertsen.

Konsekvensen er at Øvre Eiker kommune innså at de måtte forsterke beskyttelsen. Etter et minianbud, vant Dell kontrakten på nye brannmurer. Med spesialleverandøren Move som partner, settes tre brannmurmaskiner med avanserte sikringsprogramvare opp i en klynge for å sikre tilgangen til kommunens systemer.

Grønn filosofi

- Vi har gått inn for en grønn filosofi. Vi ser på de totale eierkostnadene når vi tar beslutninger. Derfor har vi valgt "Blades og SAN". To skap med servere vil være faset ut før sommeren, fremhever Terje Wollertsen.

Selv om Wollertsen ikke er ansvarlig for strømforsyningen ønsker it-avdelingen å bidra til en grønnere profil ved å spare så mye som mulig. Derfor er en bedre returordning av it-materiell ett virkemiddel.

Atea setter ut et nettverksbur hos Øvre Eiker Kommune hvor alt som puttes inn går til resirkulering. Åpne bur er for utstyr som skal skrotes. Lukkede bur er for utstyr som skal destrueres på en forsvarlig måte. Det gjelder datamaskiner med platelagre. Utstyret behandles i første omgang i Norge. Platelagre plukkes ut og plasseres i låste skap før de sendes til Väksjö hvor Atea behandler platelagre fra hele Norden.

- Atea får igjen metallverdien. Er det noe av verdi i utstyret får kunden 50 prosent, hevder Tor Østerdal, salgsansvarlig i Ateas avdeling i Kongsberg.

Det blir ikke store summer, men kommunen har fått igjen noen tusen kroner.

- Vi får et sertifikat for at diskene er tatt hånd om på en forsvarlig måte, forklarer Terje Wollertsen.

Mye er gjort på utskriftssiden også, les videre på neste side!

Offentlig Sektor