Tar nesten hele kongeriket

It-selskapet Dips og Tor Arne Viksjø har erobret norske sykehus med elektroniske pasientjournaler. Men selskapets lukrative rammeavtale utløper i august.

Publisert Sist oppdatert

Neste uke blir spennende for det norske it-selskapet Dips.

For det første avholder selskapet sin årlige brukerkonferanse, Dips Forum, som er fulltegnet med 600 deltagere.

Det gjør arrangementet til en av Norges største samlingsplasser for dem som er interessert i skjæringspunktet mellom helse og it.

Men enda viktigere er et møte som avholdes i hovedkontorene til Helse Sør-Øst.

Der bestemmes det på mandag hva som blir utfallet av Forprosjekt Dips.

Om Dips sine pasientjournaler skal innføres på det sammeslåtte Oslo universitetssykehus (OUS) eller ikke. Også sykehuset i Telemark er inne i en lignende prosess.

Under Dips' vinger

Hvis begge hopper på rammeavtalen Dips har inngått med Helse Sør Øst for fire år siden, vil hele helseregionen komme under vingene til Dips.

Fra før har både Helse Nord og Helse Vest innført selskapets pasientsystemer. Dermed vil alle norske sykehus og helseforetak, med unntak av Helse Midt-Norge, være Dips-kunder.

- Det er 25 år siden vi startet Dips. Man må være veldig tålmodig og utrolig sta for å nå frem i dette markedet, sier administrerende direktør Tor Arne Viksjø i Dips.

Lang vei inn, kort vei ut

Veien til toppen har vært lang, og samtidig er veien ut av varmen kort. Rammeavtalen med helse-Norge utløper 20. august i år. Slik sett haster det med å få med OUS og Telemark sykehus.

Viksjø startet Dips ved it-avdelingen på Nordland Sentralsykehus i 1987. Det ble senere etablert et utviklingssamarbeid med andre interesserte sykehus. Dips ble etablert som et frittstående aksjeselskap i 1997.

Mer enn alle andre sektorer er helsevesenet vanskelig å trenge inn i. Anbudsprosesser, store helseregioner, raskt skiftende ledergrupper, mange myndighetskrav og stadig nye pålegg gjør alle prosesser tunge.

- Det er innimellom vanskelig å vite hvor man er i prosessen. Det er store prosesser med mange travle folk, sier Viksjø.

Tunge løft

Men er det heldig at èn it-leverandør får veldig stor utbredelse i helse- Norge? Det har åpenbare fordeler. Det gjør blant annet integrasjon, samhandling og utveksling av informasjon veldig mye enklere.

Samtidig har leverandører som Dips begrenset kapasitet. Store prosjekter som å innføre Dips på hele OUS og Sykehus Telemark, vil legge tungt beslag på ressursene til selskapet.

- Vi er kontinuerlig på jakt etter nye ansatte. Særlig på konsulentsiden regner vi med å ha store behov fremover, sier Viksjø.

Ingen garanti

- Hvordan ser fremtiden ut? Å ha "hele Norge" er ingen garanti for det samme om fem eller ti år?

- Nei, dette handler om kjøpsavtaler. Det kommer nye anbud etter hvert selv om vi har avtaler med kundene. Dette er en anbudsintensiv bransje, og skal vi klare oss, må vi hele tiden være konkurransedyktige på pris og funksjonalitet. Vi har ingen garanti for fremtiden.

- Det er store internasjonale konkurrenter dere står overfor, med mange flere utviklere enn dere. Er det mulig å henge med i det internasjonale helsemarkedet?

- Jeg tror ikke det handler om antall utviklere. For ti år siden uttalte en stor internasjonal konkurrent at de hadde flere tusen utviklere i India. Likevel har de ikke klart å få denne løsningen inn i Norge. Jeg tror vår kunnskap om markedet og norske forhold er svært viktig for våre kunder.