Ingen Windows 10, ingen Office 19

TRAVELT: Bedrifter som ikke har kommet seg over på Windows 10, får ikke oppgradert til Office 2019. Foto: Istockphoto

Ingen Windows 10, ingen Office 19

Norske bedrifter som ennå ikke er på Windows 10, mister oppgradering til Office 2019.

De som ennå ikke har kommet seg over på Windows 10, vil få det travelt om de vil henge med i utviklingen av produktivitetsverktøy. Office 2019 i lokal installert versjon vil kun bli tilgjengelig for Windows 10-pc-er, sier Microsoft i en bloggartikkel.

Fungerende beta-produkter kommer i andre kvartal, og endelig versjon av 2019 kommer i oktober.

Kortere støttetid

Selskapet garnerer nyheten med å kutte ned støttetiden for Office 2019. Standardstøtten vil vare i fem år som nå, men den utvidete støtten som gjerne er virksomheter til del kuttes til 2 år ut over dette.

Dermed slutter den utvidete støttetiden for Office 2019 i oktober 2025, samtidig med den utvidete støtten til Office 2016.

For virksomheter som kjører abonnementsmodellen Office 365 ProPlus, så vil den kun være for Windows 10-pc-er fra januar 2020.

Utfordrer bedriftene

Det er først og fremst virksomheter som er avhengig av at Office er i en versjon som støttes og utvikles. Interne systemer og applikasjoner bygd på plattformen, samt samarbeid med andre virksomheter krever som regel rimelig samsvar i applikasjonsversjoner brukt.

Nyheten innebærer at virksomheter som har Windows 10 på planleggingsstadiet må skru opp tempoet. For pc-produsentene kan dette bety nye salgsmuligheter i den lukrative virksomhetskanalen, der priser og marginer er langt bedre enn i forbrukermarkedet.

Det er uklart om dette innebærer at Mac-pc-er vil få en egen Office-variant på et seinere tidspunkt, eller om de i likhet med brukere av gamle Windows-versjoner må ta til takke med Office 365-nettversjonen.

Alternativene finnes

Det er også ventet at summingen rundt alternativer til Microsoft Office vil øke i styrke etter lanseringen. Både Google og LibreOffice har omfattende verktøypakker der flere av appene er på nivå med Microsoft-apper og -applikasjoner. De fungerer også på både Linux- og Mac-pc-er i tillegg til gamle Windows-versjoner.

Men det er langt fra første gang at en endring i MS Office-salgsmodeller har utløst forventninger til at konkurrentene vil få en ny sjangse til å hevde seg, eller ta over.  

I Norge ble Windows 10 største operativsystem foran Windows 7 for halvannet år siden. I følge Stat Counter nådde Windows 10 verdenstoppen i forrige måned.

Windows 10 ble lansert i juli 2015.

Les om:

Office