Google kjøper norsk it-selskap

Google kjøper norsk it-selskap

Byr 421 millioner kroner for ip-telefoniselskapet Global IP Solutions.

Google og Global IP Solutions (Gips) er allerede enige om pris og øvrige oppkjøpsdetaljer. Den amerikanske it-giganten betaler 421 millioner kroner for det børsnoterte, norske it-selskapet som utvikler programvareløsninger som muliggjør og forbedrer kvaliteten på tale, telefoni og multimedia over internett, teknologi som i hovedsak brukes til videokonferanser og ip-telefoni.

- Weben utvikler seg hurtig som utviklingsplattform, og sanntids video og lyd over internett er i ferd med å bli viktige verktøy for brukerne. Gips' teknologi er av høy kvalitet og vi ser fram til å fortsette samarbeidet innad i Google, sier Rian Liebenberg, utviklingsdirektør i Google.

Eies av Sveeas

Prisen på 421 millioner kroner er 27,5 prosent over sluttkursen til Gips ved børsslutt fredag 14. mai. Investeringsselskapet Kistefos eier 37,01 prosent av Gips, som igjen eies av kjendisinvestoren Christen Sveaas.

Oppkjøpet må godkjennes av minst 90 prosent av Gips-aksjonærene, men trenger trolig ikke godkjenning av konkurransemyndighetene. Google vil heller ikke gå gjennom regnskapene i en såkalt due diligence-prosess før de sikrer seg kontrollen over selskapet, og betaler for all moroa i kontanter.

- Dette er en spennende milepæl for Gips, og vi slutter oss til Google med en felles visjon om å endre og forbedre ip-kommunikasjon, sier administrerende direktør i Gips, Emerick Woods.

Basert i USA

Gips ble grunnlagt i Stockholm i 1999 under navnet Global IP Sound, blant annet av signalprosesseringsekspertene Roar Hagen, nå teknisk direktør i Gips, og Bastiaan Kleijn, nåværende forskningsdirektør i selskapet.

Gips er basert i San Francisco i USA, men er notert på Oslo Børs.

Oppkjøp Og Fusjoner