Kamp om norske hostingselskaper

Kamp om norske hostingselskaper

Datasentre som tilbyr tjenester til bedrifter er hetere enn noen gang.

Det er et mylder av mindre norske selskaper som tjener gode penger på hostingtjenester i Norge, enten de tilbyr enkle webhotell eller hoster hele serverrack med redundante internettforbindelser og overvåking med eller uten drift.

Flere i ferd med å få øynene opp for denne lukrative geskjeften.

I går ble Webdeal solgt til Basefarm.

Og forrige uke ble Ventelo Hosting kjøpt av svenske Phonera, som nylig også kjøpte norske Fasthost.

Per Brose, administrerende direktør i Ventelo Hosting mener det pågår en konsolidering i hosting-miljøet. Phonera er nemlig ikke den eneste friereren som har banket på hans dør de siste månedene.

- Det siste halvåret har 7-8 andre banket på døren min, alt fra industrielt interesserte til folk i finansbransjen som ser at «her er det mange små røvere som går vanvittig bra», sier han til Computerworld.

Store ambisjoner

Konsernsjef i Phonera, Henric Wiklund, er enig og tror det vil bli mange oppkjøp og fusjoner fremover. De har selv kjøpt mer enn Fasthost og Ventelo Hosting siste tiden, også i Sverige har de kjøpt tilsvarende selskaper. I fjor omsatte Phonera for 130 millioner svenske kroner på hosting, og mer skal det altså bli.

Tradisjonelt har Phonera hatt fokus på telekommunikasjon, men så snublet de over hosting, og fant det spennende. Nå er hosting et eget forretningsområde hos Phonera, og ambisjonene er store.

Ventelo, også et teleselskap, hadde lignende ambisjoner da i de kjøpte det som ble hetende Ventelo Hosting i 2008.

- Vi skal bli blant de største i Norge på hosting. Foreløpig er vi relativt små, men vi har en vekstplan. Vi får ikke avkastning med én gang, det er en langsiktig investering, sier Wiklund.

Synergier

Han mener det er masse synergi å hente på konsolidering i hostingbransjen.

- Vi ser det samme skje i Sverige som Brose ser i Norge. Det er mengder av mindre og lokale selskaper som driver med colocation i Sverige, og vi ser det skjer en konsolideringsprosess der, der selskapene kjøpes opp.

Så stor tro har Phonera på området «managed hosting» at de ansetter en egen forretningssjef for området fra 1. mars.

Investorene på Stockholm-børsen har vært positivt innstilt til konsernets retning siste året, 1. mars 2010 lå aksjekursen på 26,7 svenske kroner, nå nærmer kursen seg 50 kroner, ny rekord for selskapet.

En for alle

Det er ikke tilfeldig at Phonera har satset på både Fasthost og Ventelo Hosting i sitt inntog på det norske markedet. Muligheten skal være liten for at de to vil tråkke hverandre på tærne, ettersom de har to ulike områder som utfyller hverandre godt.

- Vi har alltid sagt nei til det som ville vært en typisk Ventelo Hosting-kunde, mens Ventelo Hosting alltid har sagt nei til det som ville vært en typisk Fasthost-kunde, mener Steinar Torsvik, administrerende direktør i Fasthost.

- Derfor passer Ventelo Hosting godt sammen med Fasthost, du får hele næringen.

Brose nikker.

Nå skal de to konsolideres fysisk, ved å flytte sammen. De to selskapenes ansatte møttes i går for å spille flipperspill, drikke øl og spise pizza sammen.

- Jeg ser frem til at vi jobber sammen og utvikler tjenester sammen, sier Brose.

Også andre shopper. Basefarm har kjøpt Webdeal, og vil også sluke et nederlandsk selskap. Les mer på neste side!