Dette imponerte oss mest i 2012

Her er produktene som begeistret PC World-redaksjonen mest i året som gikk.

Publisert Sist oppdatert

2012 er slutt og etterlater seg en håndfull supre produkter som fortjener ekstra heder og omtale. Her er produktene som imponerte oss mest i løpet av fjoråret.

Hvert år tester PC World Norge flere hundre produkter, programmer og tjenester. Mange av dem får terningkast 5 eller 6, noen får utmerkelsen Godt kjøp, og de som vinner større sammenligningstester får den høythengende Best-i-test-logoen vår.

Men til tross for utmerkelsene kan disse testvinnerne og kvalitetsproduktene være langt unna å bli vurdert til vår aller mest prestisjefylte utmerkelse, Årets Produkt, som vi hvert år deler ut i årets siste utgave av PC World Norge til de produktene som har imponert oss mest.

Dette er kravet

For å få denne utmerkelsen skal produktet virkelig ha tilført noe nytt. Med alle de produktene som er innom våre kontorer og testlab i løpet av et år, skal det ganske mye til for å imponere oss. Vi ser etter produkter, programmer eller tjenester som det er noe spesielt ved. Det vi typisk ser etter er innovasjon. At det er noe som setter en helt ny standard, introduserer en helt ny teknologi, eller får stor betydning for markedet. Det kan også være at vi har sett teknologien før, men at prisen er så dramatisk redusert at produktet er tilgjengelig for helt nye brukere.

For i det hele tatt å bli tatt opp til vurdering er det et krav at redaksjonen i PC World Norge har fått testet og evaluert produktet. Dette kan kanskje høres opplagt ut, men vi kjenner til flere andre prisutdelinger der dette ikke er en forutsetning.

Her er årets vinnere (i alfabetisk rekkefølge):

  • Adobe Creative Cloud
  • Apple MacBook Pro 15" Retina
  • Asus RT-N66U Dark Knight
  • Asus Zenbook UX-serien
  • Crucial Adrenaline
  • NetCom Mobilt Bredbånd Huawei 4G
  • Nikon D600
  • NRK Nett-TV
  • Samsung Galaxy Beam
  • Windows 8/RT/Phone

Adobe Creative Cloud

Adobe har flyttet brukerne opp i skyen. Og der trives de godt.

2012 har etter alt å dømme vært et viktig år for Adobe. I hvert fall har selskapet hatt mange lanseringer og oppdateringer dette året. En av de viktigste heter Adobe Creative Cloud.

Når du tegner abonnement på Creative Cloud, får du tilgang til alle CS-programmene, inkluderte klassikere som Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, After Effects og Dreamweaver. Dette er velkjente produkter i norske kreative miljøer for tidsskrift- og avisdesign, reklameproduksjon, film- og videoproduksjon og mye annet.

Det hele styres gjennom Adobe Application Manager, som holder styr på installasjonene dine, om programmene er oppdatert og så videre.

Blant fordelene sammenlignet med å kjøpe tradisjonell programvarelisens er at du kan ha både en Windows- og en Mac-versjon tilgjengelig.

Hvis man ikke liker tanken på å abonnere på programvaren, kan man fortsatt kjøpe lisens som i gamle dager.

Som Creative Cloud-medlem får man også 20 gigabyte med lagringsplass tilgjengelig i skyen.

Det er først og fremst fleksibiliteten som gjør at Adobe Creative Cloud fortjener Årets Produkt-pris fra PC World. For bedriftene og enmannsforetakene som har Adobe-programmene som en del av regnskapet, gir løsningen trolig en bedre fordeling av kostnadene i samsvar med nedskrivningsregler og slikt, samt mer fleksibilitet med hensyn til hvor mange lisenser man skal ha gående til enhver tid. For brukerne er det mye mer praktisk enn med klassiske programlisenser å kunne bruke programmene på den maskinutrustningen man til enhver tid har tilgjengelig.

Derfor vinner Adobe

Løsningen er med på å bane vei for en ny måte å distribuere programvare på, med stor fleksibilitet, enkel tilgang også på programmer man ikke trenger så ofte og garantert raskere tilgang til oppdateringer enn ved klassisk anskaffelse av programlisens.

Apple MacBook Pro 15" Retina

MacBook Pro med Retina-skjerm har trolig den beste skjermen som finnes på pc-markedet. Dessuten er dette den raskeste Mac-en vi noensinne har testet.

I design ligner den mer på nyeste generasjon MacBook Air enn på MacBook Pro-familien, som den tilhører. Den slankere designen bidrar til at Retina-modellen er om lag et halvt kilo lettere enn den «klassiske» MacBook Pro.

Det er først og fremst skjermen som har fått oppmerksomhet. Retina-skjermen dukket først opp på iPhone 4. Senere fikk vi Retina-skjermen i større utgave på tredje-generasjons iPad.

På MacBook Pro 15" Retina har vi altså fått den i «full-size»-format. Oppløsningen ligger høyt over det som ellers finnes på markedet: 2880 x 1800 piksler. Det betyr 220 piksler per tomme eller 5,18 millioner piksler på den 15,4-tommer store MacBook Pro-skjermen.

Den nye skjermen har ikke bare ekstrem oppløsning, men er også mer kontrastfull enn en vanlig MacBook Pro-skjerm.

Bildebehandling er en ny og spennende opplevelse på denne maskinen, som trolig blir profesjonelle bildebehandleres favoritt-pc heretter.

Skjermen er også ypperlig til videoredigering. Du kan se video i full HD uten å måtte svitsje til fullskjerms-visning.

Bærbare Mac-er har aldri vært flust utrustet med tilkoblingsmuligheter, men kontaktpunktene på MacBook Pro Retina, er i hvert fall helt up-to-date. De to usb-portene er basert på USB 3.0-standarden. I tillegg åpner de to Thunderbolt-portene for kommunikasjon på opptil 10 gigabit per sekund (Gbps) per kanal. HDMI-port finnes også. I tillegg har maskinen en sd-kortplass.

Ulempen med Retina-skjermen er at resten av verden ikke er tilpasset så høy oppløsning. På internett har lavoppløselige bilder vært et mantra i alle år.

Derfor vinner Apple

Med MacBook Pro Retina viser Apple nok en gang at selskapet er i stand til å gjøre betydelige forbedringer av produkter som allerede er blant de beste i klassen. Med Retina-skjermen er MacBook Pro en av de beste pc-ene for dem som jobber med foto og video utenfor kontoret.

Asus RT-N66U Dark Knight

Mens man tidligere hadde pc-ene tilkoblet det trådløse nettverket har man de siste årene hatt et endret bruksmønster for mobiltelefoner og en økende popularitet for nettbrett. Dette kombineres gjennom bruk av mer krevende tjenester – alt fra flytting av større datamengder til streaming av høykvalitets video.

Kvaliteten for et trådløst nettverk handler ikke bare om ytelsen. Det man har sett ut i fra tester er at mange rutere kan klare omtrent den samme ytelsen opp til en viss rekkevidde eller under visse forhold når det gjelder blant annet huskonstruksjoner som gir utfordringer for det trådløse nettverket. Rekkevidde har blitt mer sentralt – man ønsker dekning overalt. Dette spesielt for mobiltelefoner og nettbrett – enheter som har begrensede antennekonstruksjoner sammenlignet med en god bærbar pc.

Asus har i flere år hatt nettverkstustyr for både privat- og bedriftsmarkedet. RT-N66U var et produkt som først ble annonsert over et år før det kom på markedet – flere ganger ble leveringen utsatt for å gjøre forbedringer.

Den lange utviklingstiden har også virkelig gitt resultater. Ytelse og rekkevidde var med god margin det beste vi hadde testet. Generelt i markedet har Asus RT-N66U fått rykte på seg til å være et hakk foran konkurrentene. At Asus har valgt å utstyre ruteren med kraftige eksterne antenner framfor å prioritere utseendet til ruteren kan være noe av årsaken til de gode resultatene.

Det hele kombineres også med en god ruterdel, gode ekstrafunksjoner, brukervennlig administrasjon og spesialfunksjonalitet. Senere på året nå testet vi også Asus nye RT-AC66U – etterfølgeren til RT-N66U. Og også så langt ser det ut til at Asus her ligger et hakk foran sine konkurrenter når det gjelder 802.11ac-baserte produkter, men etterfølgeren er på enkelte områder ikke like god som RT-N66U. Etterfølgeren har fordelen av 802.11ac-støtte, men er ikke fult like god på 802.11n, som fortsatt er standarden klientenheter på markedet benytter.

Derfor vinner Asus

Et svært godt gjennomført produkt som gir ytelse til de krevende oppgavene over et trådløst nettverk og bedre rekkevidde enn vanlige rutere ellers på markedet – hvilken kan redusere behovet for å sette opp flere aksesspunkt eller rekkeviddeforlengere hos mange.

Asus Zenbook UX-serien

Utvalget av ultrabærbare pc-er på markedet har eksplodert det siste året. UX-serien fra Asus består av modellene UX21A, UX31A, UX32VD og UX51. Det er spesielt de tre første modellene som har vært populære.

Mye av bakgrunnen for at pc-ene har blitt populære, og gjort det svært bra i våre tester, er skjermen. UX21A har 11,6-tommers skjerm, mens UX31A/UX32VD har 13,3-tommers skjerm. Den største modellen, UX51A, har som navnet antyder 15-tommers skjerm. Denne finnes foreløpig ikke på det norske markedet. Asus kan også levere versjoner av pc-ene med lavere skjermoppløsning – da for en lavere pris til mindre kravstore brukere.

Felles for skjermene er 1920 x 1080 punkers oppløsning – en oppløsning som ikke er vanlig blant 11,6- og 13,3-tommers pc-er. En slik oppløsning på slike skjermstørrelser gir høy pikseltetthet, hvilket er med på å gjøre bildet klarere. Dette kombineres med å bruke IPS-skjermpanel med bedre fargegjengivelse enn vi ellers er vant med å se i dette segmentet av pc-er, men heller på profesjonelle grafiske løsninger.

Høy lysstyrke og en skjerm som ikke har så mye refleksjoner gjør at pc-en også er enklere å bruke utendørs, på tog og buss eller inne i bygninger der man får direktelys fra vindu mot skjermen.

Den gode skjermen kombineres ellers med Intels tredjegenerasjon Core i5- og i7-prosessorer, gode mobile egenskaper i form av kompakt konstruksjon og lav vekt og et godt inntrykk av konstruksjonskvaliteten.

Derfor vinner Asus

Asus har med modeller som UX21A, UX31A og UX32VD levert pc-er som jevnt over er svært gode, men prikken over i-en blir en krystallklar skjerm med god fargegjengivelse, innsynsvinkel, lysstyrke og en oppløsning som gir et stort arbeidsområde. Dette gjøres uten at pc-ene nødvendigvis blir spesielt mye dyrere enn konkurrentenes løsninger.

Crucial Adrenaline

SSD-er har hatt stor betydning for hvordan man føler at ytelsen for nye pc-er har utviklet seg de siste årene. For mange vil det være slik at en 3-4 år gammel pc med SSD kan føles raskere til vanlig applikasjonsbruk enn en pc med nyere og raskere prosessor kombinert med en vanlig harddisk. For en del blir imidlertid ikke SSD løsningen på grunn av de store lagringsbehovene man har.

Crucial Adrenaline er en løsning som kombinerer det beste fra to verdener. Løsningen er basert rundt Crucials gode m4-SSD og programvare fra selskapet Dataplex. SSD-en og harddisken slås sammen, og programvaren overvåker hvilke filer man oftest benytter – disse filene lagres på SSD-delen av lagringsvolumet slik at ytelsen blir høyere. SSD-en vil også fungere som en skrivebuffer.

Løsningen kan benyttes stasjonær pc og i bærbare pc-er der man har mulighet for to lagringsenheter via en ekstra diskplass – for eksempel noe man i mange bærbare pc-er kan få via en adapter som erstatter den optiske stasjonen. Hvor vanskelig installasjonen er, blir avhengig av hvor vanskelig det er å sette en ekstra disk i din pc. Alt man ellers trenger å gjøre er å installere programvaren som følger med.

Det er flere aktører som benytter den samme programvareløsningen som Crucial, men løsningene varierer i henhold til ytelsen på SSD-en som benyttes, hvor mye av kapasiteten til SSD-en som utnyttes og pris. Crucials løsning er oppgitt til 50 gigabyte, mens egentlig benyttes en 64 gigabyte SSD – andre leverer for eksempel 64 gigabyte SSD-er der kun 32 gigabyte utnyttes til denne bufringen, mens det markedsføres som 64 gigabyte. Andre løsninger finnes også – slik som Intel Smart Response Technology på en del nye pc-er og Marvell HyperDuo. Disse løsningene er etter vår mening ikke like enkle å sette opp hvis det ikke er en pc som er levert med det konfigurert fra fabrikk.

Derfor vinner Adrenaline

Crucial gjør med Adrenaline det enklere å få kombinert god ytelse og høy lagringskapasitet uten at man trenger å tenke så mye over hvor man lagrer sine data - hva som er best å ha på SSD-en finner den ut av selv.

Huawei 4G-ruter fra NetCom

NetCom har med sin prismodell og spreke Huawei-ruter tatt 4G-nettet inn på kontoret. NetCom og deres partnere har hatt forskjellige 4G-ruterløsninger, ofte mer rettet inn mot kompakte lommeløsninger. Våren 2012 kom de med en mer fullblodsløsning av en ruter. I funksjoner og oppsett står den ikke tilbake for de fleste trådløsrutere vi har sett for bredbånd levert over kabel.

Det er kinesiske Huawei som er leverandør av denne ruteren, som er både funksjonsrik og enkel. Den har også uttak for eksterne antenner, slik at du kan øke dekningen der du bor. Selve ruteren ser ut som trådløsrutere flest, med unntak av to telefonuttak på baksiden og NetCom-logoen. Av andre uttak er det to usb-kontakter og fire 100 Mbps- datanettverkskabler. Med kabel og trådløs oppkopling over wlan 802.11b/g/n støtter ruteren opptil 32 klienter. Det burde holde til en småbedrift.

Passer gammelt og nytt

Over usb-koplingene støttes deling av felles lagringsløsning eller skriver, og det er mulig å sette denne opp til å laste ned data fra egne kilder på internett uten at brukeren er koplet til under hele nedlastingen. De to telefonkontaktene er for den som av praktiske eller retro-hensyn vil kople til et ordinært kablet telefonapparat, telefaks eller skriver.

SIM-kortet for 4G settes inn i et spor like over av/på-knappen. Det videre oppsettet kan skje med datakabel eller trådløst. For å sette den opp i 4G-nettet trenger du bare å endre passord til ruter, SIM-kort og til trådløssonen og aktivere den innebygde brannmuren. Oppsett minner om en wlan-ruter, med en egen seksjon for å håndtere SIM-kortsikkerhet. Det er også mulig å sette opp inntil fire trådløse soner fra denne ruteren, og det åpner i teorien for både forskjellig sikkerhet og prioritering av trafikk.

I praktisk bruk fungerer dette slik at selv om vi bytter mellom ordinært bredbånd eller 4G-bredbånd, merkes ikke det i dagligbruk – surfing, videoavspilling og mediestrømming går glatt og uten problemer. NetCom sier at normalen er mellom 20 og 80 megabit per sekund som normal nedlasting.

Vi har tester denne ruteren flere steder i løpet av året både i Oslo, i Larvik og på Hamar. Hastigheten vil jo variere med dekning og kapasitet på nærliggende basestasjoner, men siden vår frilanser som er nærmeste nabo til en Netcom-mast på Grorud har opplevd hastigheter på grensen til 80 Mbit/s nedstrøms og 20 Mbit oppstrøms inne i stua, er det ingen tvil om at 4G-ruteren leverer den kapasiteten den lover.

Vi eneste vi kunne ønsket var at datakoblingene bak var en svitsjet gigabit-løsning. Det hadde åpnet for at enheten kunne gjort delingsjobben mellom flere kablete enheter enklere og raskere.

Derfor vinner Netcom

I kombinasjon med Netcoms prismodell hvor du nå får en månedlig datakvote på 100 gigabyte inkludert i prisen er Huawei-ruteren i praksis det man trenger for å komme seg på nett, enten hjemme eller på kontoret. At ruteren også kan tas med på hytta i ferien gir den enda flere bruksmuligheter. Kapasiteten er god og om du fortsatt er utenfor 4G-dekningssonene, kopler den seg automatisk over til 3G-nettverket, inkludert HSDPA+ som i mange tilfeller kan være en grei nødløsning.

Nikon D600

Nikon D600 er med på å åpne for fullformat også for oss andre.

Fullformatkameraer har til nå vært forbeholdt profesjonelle fotografer. Eller fotoentusiaster med stor lommebok. Fullformatkameraene har vært dyre. Eller store og tunge.

Likevel – tross høy pris og vekt er det noe eget ved å ta bilder med et fullformatkamera. Et begrep som i dag altså betyr et digitalkamera med bildesensor som er like stor som det klassiske småbildeformatet på 36 x 24 millimeter.

En av de største fordelene med fullformatkamera at du får større kontroll over dybdeskarpheten. En annen fordel er at brennvidden på objektivet er reell, eller sagt på en annen måte: Den brennvidden som er oppgitt i produktnavnet og som er innfrest på objektivet, er den du må forholde deg til, uten omregninger.

Den forrige Nikon-speilrefleksen PC World testet, var fullformat-modellen D800. Et herlig kamera, men samtidig litt «overkill» for mange fotoentusiaster. Denne brukergruppen vil nok oppleve D600 som et nesten perfekt kamera.

D600 har utmerket ergonomi. Det er mange knapper og betjeningshjul, men alt føles «riktig» plassert.

I testperioden tok vi mye video i dårlig lys innendørs, eller ute i mørke. Både til foto og video har kameraet svært gode mørke-egenskaper.

Det hjelper også på følelsen av kontroll at søkeren er større og lysere enn på speilrefleksene for amatørmarkedet. Den viser 100 prosent av motivet med 0,7x forstørrelse. Ypperlig.

Kameraet har god vær- og støvbeskyttelse, og er solid, med mye magnesium i konstruksjonen. Og det er mye tilbehør tilgjengelig, blant annet GPS-enhet, trådløs-enhet, flere typer fjernutløsere og så videre.

Veiledende pris på kamerahuset er ifølge Nikon 17 390 kroner inklusive mva., men vi fant nettbutikker som selger kameraet for under 15 000 kroner, selv om flertallet i skrivende stund ligger på rundt 16 000 kroner.

Derfor vinner Nikon

Med D600 er Nikon med på å etablere en ny kameraklasse med mer kompakte og rimeligere fullformat-speilreflekser enn vi har hatt før.

NRK TV

Våren 2012 kom NRK sin nye tv-satsing i betautgave og kanskje har du brukt den mye allerede. Fra 17. oktober er den nå offisiell avspiller, med nytt brukergrensesnitt, bedre lyd og bildekvalitet, muligheten til å skru av og på teksting, støtte for de fleste nyere smarttelefoner og nettbrett, trådløs avspilling over AirPlay til Apple TV og Boxee Box for å nevne noe.

Det første du vil legge merke til når du går til tv.nrk.no i nettleseren er selvsagt det nye brukergrensesnittet som både er enkelt og oversiktlig. På hovedsiden vises en bildekarusell med sju innslag. Under denne listes dessuten opp de 20 mest aktuelle, populære og siste innslagene. Øverst finnes en meny som henviser deg til en splitter ny tv-guide, en alfabetisk oversikt over alt tv-innhold, direktesendt tv samt en søkeboks.

Vi skulle ønske det fantes en kategori-visning (f. eks barn, humor, debatt), men det er likevel ikke noe problem å finne spesifikt innhold. Ekstra kjekt er muligheten til å søke etter innhold basert på det som sies i undertekstingen, så du kan eksempelvis søke etter «Steve Jobs» og få opp alle innslag hvor den tidligere Apple-sjefen nevnes.

Ut med Silverlight, inn med Flash

Oppmerksomme hoder vil kanskje legge merke til at NRK ikke lenger benytter seg av Microsoft Silverlight til avspilling av innhold. De har gått over til Flash. I hvert fall på enheter som støtter dette. Heldigvis fungerer tjenesten også på enheter som ikke støtter Adobes teknologi, som blant annet iPhone og iPad. Noen vil kanskje riste på hodet over dette, kanskje Mac-brukere spesielt. NRK begrunner det slik:

- Vi har valgt H.264 som videoformat. Videodistribusjonen av H.264 filene må støtte avspilling av store programfiler, direkteavspilling av kanalene våre, automatisk levere best videokvalitet tilpasset linja til brukeren, samt tilfredsstille krav til sikker distribusjon, skriver Marte Radman, prosjektleder for NRK Nett-TV og Nettradio, på NRKbeta-bloggen.

- På mobiler og nettbrett oppnår vi dette med å bruke HTTP Live Streaming (HLS) som distribusjonsprotokoll i Html5 og videoavspilling i enhetens egen avspiller. På PC er det derimot ingen nettlesere som støtter en slik distribusjon ved bruk av Html5. For å kunne støtte all ønsket videofunksjonalitet på PC, bruker vi derfor Adobe HTTP Dynamic Streaming (HDS) som distribusjon og spiller av videoen i en Flash-avspiller.

Adaptiv strømming

Nå funker likevel avspilleren relativt bra, på såvel en Windows-pc som Mac. NRK lover HD-kvalitet på innhold, men det du blir servert avhenger av hva slags internettforbindelse du sitter på. Tjenesten benytter seg av såkalt adaptiv strømming, hvilken betyr at NRK opp- eller nedjusterer etter hvor mye båndbredde du har tilgjengelig. Du får for øvrig ikke full-HD på dette tidspunktet. Maksimum oppløsning i dag er på 1280x720 piksler.

Det er som nevnt støtte for trådløs avspilling via AirPlay, noe som gjør at eiere av en iDings og en Apple TV på svært enkelt vis kan få spilt av innhold på HDTV-ene sine over det trådløse nettverket. Vi har brukt tjenesten mye med nye iPad og 3. generasjon Apple TV, og det fungerer utmerket. For å få spilt av innhold på tv-en må du finne og trykke på AirPlay-symbolet nederst til høyre i spilleren og deretter velge Apple TV som avspillingsenhet. I løpet av noen sekunder vil tv-bildet dukke opp på skjermen. Videokvaliteten varierer som nevnt etter hva slags internettforbindelse du har. Vi opplevde det som jevnt over bra, selv om det ikke er på høyde med full-HD i 1080p.

Selv om det er fint og flott med visning på Apple TV, er det ingen grunn til å gråte seg i søvn dersom man er foruten denne lille boksen. Faktisk så synes vi nett-tv-en kommer mer til sin rette på iPad eller andre nettbrett. Og det er mer anvendelig, da man kan sette seg hvor som helst i huset for å se på tv. Kjekt dersom man ikke har førsterett på fjernkontrollen i huset og er lei av å se Urix i opptak når alle andre har lagt seg. Og på en god internettlinje ser det meget bra ut på enten du har et syv-tommers nettbrett eller en tv på 40-tommer eller mer.

Derfor vinner NRK

NRKs nett-tv vil antagelig ikke erstatte vanlig tv for folk flest med det første, men vi mener NRK fortjener prisen for årets produkt fordi den viser oss hvordan vi vil se på tv i fremtiden. Løsningen lett tilgjengelig for alle innbyggere i Norge – selv de som ikke betaler lisens, og det er veldig praktisk å kunne se innholdet omtrent hvor man vil og akkurat når man vil.

Samsung Galaxy Beam

Det har gått tradisjon i at det dukker opp i alle fall en telefon på kåringen av PC World Årets Produkt, så også i år. I fjorårets kåring stakk Samsung av med en av prisene, den gang for Galaxy SII. Det har vist seg i ettertid at vi utvilsomt hadde rett, for omtrent 1,5 år etter lanseringen selger telefonen fortsatt i bøtter og spann.

Akkurat det mistenker vi at ikke vil være tilfelle med telefonen vi har funnet verdig i år. Også i år kaprer Samsung en til en Årets Produkt-pris. Denne gangen er det for en av de kuleste og særeste telefonene vi har sett på lang tid, Galaxy Beam.

Som ren telefon er for så vidt ikke Galaxy Beam så utrolig spennende. Telefonen hadde fortsatt ikke blitt oppdatert til Android 4.0 da vi testet den. Ikke var den fryktelig sprek eller hadde stor og imponerende skjerm heller. Men hvem trenger vel stor skjerm når telefonen har innebygd projektor? Til alt overmål fungerer den bittelille projektoren overraskende bra.

Derfor vinner Samsung

Samsung Galaxy Beam tildeles altså en PC World Årets Produkt-priser for 2012. Ikke fordi den er den råeste telefonen på markedet, men fordi den er en telefon som virkelig skiller seg ut. Aldri før har vi opplevd at så mange har hatt lyst til å leke med telefonen vår, som da vi brukt Galaxy Beam. Telefonen tiltrekker seg mye oppmerksomhet, og er rett og slett et imponerende stykke teknologi. Morsomt er det også at Samsung mest av alt laget den fordi de hadde lyst, og fordi de kunne.

Windows 8, RT og Phone 8

Det er omtrent tre år siden Microsoft slapp forrige store oppdatering av Windows. Etter helle lunken mottakelse for forgjengeren Vista, overbeviste Windows 7 stort. I år var det igjen på tide med en storoppdatering, og med det kom den største endringen i Windows siden overgangen fra Windows 3.11 til Windows 95.

Windows 8 er et fullstendig omarbeidet operativsystem med et helt nytt brukergrensesnitt. I det du starter pc-en møtes du av et flis-basert brukergrensesnitt med rask tilgang til apper, programmer og funksjoner. Det hele er spesielt godt tilrettelagt for pc-er med pekeskjerm, være seg det er på pc-baserte nettbrett, bærbare pc-er eller alt-i-ett-pc-er.

Sammen med Windows 8 for vanlige pc-er lanserte Microsoft også en egen Windows-versjon for ARM-baserte nettbrett. Windows RT skal ta opp konkurransen mot Android og iOS, og byr på en brukeropplevelse som er tilsynelatende lik som med vanlig Windows 8, men som altså er basert på en helt annen kode i bunn.

En ny Windows Phone har også dukket opp i forbindelse med storlanseringen av det nye Microsoft-økosystemet. Windows Phone 8 bruker deler av den samme koden som Windows 8, noe som gjør det enklere og raskere å lage avansert apper og funksjoner. Med støtte for DirectX på de nye Windows-telefonene er det også duket for kamp om de spillinteresserte mobilkundene.

Felles for alle de nye Windows-utgavene er større fokus på sikkerhet enn noen gang tidligere. Helt fra du slår på pc-en er sikkerheten i høysetet, med sikker oppstart som sammen med UEFI på hovedkortet skal hindre skadelig kode fra å kjøres for operativsystemet er i gang. Det har også kommet bedre beskyttelse mot virus og ondsinnet kode, og en helt ny bildeinnlogging som skal være svært mye vanskeligere å knekke enn et normalt passord.

Selv om det er en rekke spennende og viktige nyheter under skallet, er det nok likevel det nye brukergrensesnittet som i all hovedsak vil tiltrekke seg folks oppmerksomhet.

Derfor vinner Microsoft

De nye Windows-versjonene for pc, nettbrett og mobil, får PC World Årets Produkt 2012 fordi det byr på et helhetlig og sikkert økosystem, samtidig som det fungerer meget bra og gir brukerne noe helt nytt og veldig spennende. Helhetstankegangen gjør det enklere enn noen gang å bytte mellom pc, nettbrett og mobil – uten å miste oversikten eller at man må lære seg tre forskjellige systemer.

Prisvinnerne ble presentert i PC World Norge nr. 13/2012.