FORSIKTIG OPTIMISME: PC-salget for HP økte 5,2 prosent i andre kvartal, og bidro til å bremse nedgangen i det totale PC-salget. Foto: HP

FORSIKTIG OPTIMISME: PC-salget for HP økte 5,2 prosent i andre kvartal, og bidro til å bremse nedgangen i det totale PC-salget. Foto: HP

Mulig vekst for PC etter Windows 10-oppgradering slutter

Oppbremsing i nedturen i PC-salget i andre kvartal, kan bety stopp i nedgangen til høsten.

I andre kvartal i år sank PC-salget med «bare» 4,5 prosent. Dette kan innebære at høsten ikke blir så helsvart for PC-produsentene som ventet, varsler IDC.

Forbeholden optimisme

Det er en kombinasjon av at nedgangen flater ut og at Microsoft avslutter gratisperioden for oppgradering i slutten av juli som sporer en forsiktig optimisme.

Brukere som utover høsten står mellom valget å kjøpe en ny Windows 10-lisens eller en ny PC med Windows 10, kan fort komme til å velge en ny PC. I tillegg er Windows 10 et år gammel, de få barnesjukdommene er kurert og en viktig, stor serviceoppdatering står for tur. Dette vil friste virksomheter som har prøvd og testet Windows 10 det siste året.

Til sammen ble det solgt 62,4 millioner PC-er i andre kvartal, en nedgang på 4,5 prosent målt mot andre kvartal i fjor. IDC hadde ventet en nedgang på 7,4 prosent.

Deler av utflatingen skyldes en uventet vekst i USA, der PC-salget steg med 4,9 prosent.

- PC-markedet vil fortsette å slite mens vi venter på at utskiftingstakten skal øke igjen, samtidig som innkjøp vil skifte til PC-er fra kjøp av smarttelefoner, nettbrett og annen IT, sier Loren Loverde, direktør i IDC.

Apple taper mest her også

Analytikerne venter ikke at det vil komme noe særlig vekst i løpet av høsten, bare at den kraftige toårsnedgangen i PC-salget er over for denne gang, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

IDC har tidligere ventet at nedgangen skulle fortsette til 2018, men det kan altså stoppe allerede neste år. Men det er fortsatt usikre faktorer som kan skygge for glimtene av optimisme, som for eksempel følgene av at Storbritannia melder seg ut av EU.

Av de fem største PC-leverandørene opplevde tre vekst i andre kvartal: HP, Dell og Asus vokste alle med rundt fem prosent. Verdens største PC-leverandør, Lenovo, mistet 2,3 prosentpoeng i salg.

Den største taperen var Apple, som raste 8,3 prosent ned i salg av sine PC-er i andre kvartal. Dermed sliter selskapet med alle sine produkter, etter at både smarttelefoner og nettbrett har hatt tildels kraftig salgssvikt det siste året.

Tre endringer på tre uker

I løpet av de neste tre ukene skjer det flere store endringer i salgsstrategien til Microsoft.

- 29. juli er siste sjangse for gratis oppgradering av Windows 7 og 8.x-PC-er til Windows 10

- 31. juli endres også OneDrive-nettlagringen sin gratiskvote. Den som har hatt ymse tillegg i kvoten, må belage seg på disse fjernes helt og at kvoten settes ned til 5 gigabyte. På visse vilkår kan dette erstattes av et ettårs gratis prøveabonnement på Office 365 med én terabyte nettlagring.

- Første uka av august kommer den første, store «jubileumsoppdateringen» av Windows 10, et drøyt år etter den formelle lanseringen.

En helt ny lisens for Windows 10 Home-versjon vil starte på 1200 kroner i Norge, dersom den ikke er inkludert i en ny PC.

PC-er