NESTSJEFEN: Venkata Renduchintala er nå nestsjefen hos Intel og har fått et stort ansvar for å tilpasse selskapet til en tid med nye utfordringer. (Foto: Qualcomm/IDG News Service)

NESTSJEFEN: Venkata Renduchintala er nå nestsjefen hos Intel og har fått et stort ansvar for å tilpasse selskapet til en tid med nye utfordringer. (Foto: Qualcomm/IDG News Service)

Ny nestsjef skal få fart på Intel

Intel har hentet inn ny nestsjef fra erkerivalen Qualcomm. Oppgave nummer én: Å bryte ned Intels motstand mot forandring.

De gjennomgripende forandringene som nå ser ut til å begynne å materialisere seg hos Silicon Valley-giganten Intel, skjer ikke minst under ledelse av Venkata Renduchintala.

Historisk motstand mot forandring

Han er den nye nestsjefen hos Intel og skal hjelpe toppsjefen Brian Krzanich med å få Intel til å kvitte seg med selskapets historiske motstand mot forandringer.

Dette skriver Agam Shah hos IDGs nyhetstjeneste etter et intervju med den nye sjefen for Intels klientdivisjon. Renduchintala er også sjef for avdelingen for Tingenes internett hos Intel og for Intels systemarkitektgruppe.

Med disse tre avdelingene under sine vinger er Renduchintala definitivt Intels nestsjef, fastslår IDGs nyhetstjeneste.

Koloss på leirføtter

Intel er i manges øyne en koloss på leirføtter. Den snart 50 år gamle prosessorprodusenten med 95.000 ansatte har riktignok kjørt frem som en bulldoser i PC-markedet og sikret seg en global lederposisjon i markedet for prosessorer til både stasjonære og bærbare PC-er.

Men Intel bommet på mobilmarkedet. Selskapet hadde riktignok både teknologien og potensialet til å bli en markedsleder der også, men var ikke sterk nok i troen på at mobilmarkedet kunne bli så stort som det ble.

Dermed kunne andre, ikke minst det britiske prosessordesignkonseptet ARM, med fleksibel distribuert og lisensiert produksjon, snike seg inn og nappe teppet under føttene på Intel.

Intel har nok lært av dette og andre utviklingstrekk i nyere it-historie, og selskapet er allerede i dag mye mer enn bare den store PC-brikkeprodusenten som vi har lett for se på Intel som.

Leverer til mange markeder

Under åpningstaler som Intel-sjefer holder ved all verdens konferanser og it-begivenheter, går det gjerne i flygende droner, roboter som vralter over scenen og musikk som spilles av kroppsnære datadingser.

Prosessorprodusenten hjelper også BMW med å utvikle selvkjørende biler, selger modem til Apple og står sentralt i utviklingen av neste generasjons 5G-mobilnett. Intel leverer prosessorbrikker og datasenterteknologi til alle disse markedene.

Etter at den nye nestsjefen ble hentet fra Intel-rivalen Qualcomm sent i fjor - Qualcomm er også et California-selskap, med over 30.000 ansatte - har Renduchintala sørget for at Intel har stoppet utviklingen av sjanseløse mobilprosessorer og i stedet skjerpet fokusen på Tingenes internett, servere og kommunikasjon.

Skal ikke reparere noe som er galt

I intervjuet med IDGs nyhetstjeneste bekrefter Renduchintala at han trolig ble trukket inn i Intel fordi toppsjefen innså at selskapet trengte en god porsjon nye tanker utenfra. Historisk har Intel vært kjent for en ganske lukket kultur der mange ledende stillinger er blitt besatt av erfarne Intel-medarbeidere som er blitt forfremmet.

Samtidig understreker Renduchintala at han ikke er hentet inn for å reparere det som er galt med Intel. Han gir uttrykk for stor respekt for arven som Intel bringer med seg inn i vår tid, men sier samtidig at Intel-sjefen neppe ønsker at han skal kjempe for status quo i selskapet.

Sløsing med utvikling og forskning

I intervjuet blir Renduchintala spurt om hva som var poenget med å kutte ut mobilprosessorer for i stedet å fokusere på modem. Svaret er at han syntes Intel brukte for store ressurser på utviklingen av noen systembrikke-produkter som han ikke mente det var noe poeng å videreføre frem til et sluttprodukt.

- Det betyr ikke at vi ikke lenger arbeider med mobile plattformer. Når det gjelder mobile plattformer er min holdning å snakke mindre og gjøre mer. Når vi har noe vi skulle ha sagt, vil vi gjøre det, sier Renduchintala i intervjuet.

Derimot mener han at Intel allerede har greid å etablere seg som en troverdig, relevant og viktig teknologipartner på mobilbransjens behov for modemteknologi.

TOPPSJEFEN: Intels toppsjef Brian Krzanich trenger hjelp til å modernisere det store selskapet. (Foto: Arkiv)
TOPPSJEFEN: Intels toppsjef Brian Krzanich trenger hjelp til å modernisere det store selskapet. (Foto: Arkiv)

Videre synes Renduchintala at Intel er på god vei til å sikre seg en stabil lønnsomhetsposisjon i et langsomt synkende klient-marked. Og det neste store målet er å skaffe seg en substansiell og langsiktig posisjon i markedet for Tingenes internett.

Han sier han også at han har stor tro på at teknologiene i tilknytning til virtuell virkelighet vil bli viktige for Intel. På spørsmål om han tror VR-hodesett er fremtidens PC, svarer han at dette byr på en interessant vekstmulighet for PC-bransjen.

Lukter på 5-nanometer-merket

Om videreutviklingen av prosessorteknologien  og ikke minst produksjonsteknologien som er en så viktig del av dette, sier han at Intel nå arbeider hardt med 7-nanometer-produksjonsteknologi og at selskapet også lukter på 5-nanometer-merket.

Samtidig er den nyeste eksisterende prosessorteknologien i Kaby Lake-generasjonen en kraftig forbedring av den 14-nanometer-baserte transistorgeometrien som er arven fra Skylake, sier han.

Samarbeider gjerne med ARM

For kort tid siden kunngjorde Intel at selskapet hadde inngått avtale med en ledende mobilprodusent om å produsere mobilbrikker basert på brikkedesign fra ARM Holdings. Ryktene nevner blant annet LG og Apple som mulig kjøper av ARM-baserte brikker produsert av Intel.

LES OGSÅ: Intel med ARM-frieri til Apple 

På spørsmål om en utdyping av dette sier Intels nestsjef at han stor respekt for etablerte ekosystemer og at Intel kan være en pragmatisk medspiller i deler av ARM-økosystemet. Ikke minst i forbindelse med Tingenes internett ser Renduchintala for seg en harmonisk integrasjon av Intel-baserte mikroprosessorer og ditto fra andre leverandører, inkludert ARM.

Om vin fra California og Frankrike

IDGs nyhetstjeneste fastslår at grafikkbrikkeprodusenten Nvidia seiler opp som en aggressiv konkurrent i markedet for utviklingen av selvkjørende biler. Det er selskapets styrke innen raske GPU-er (grafikkprosessorer) som alternativ til CPU-er (sentralprosessorer) som er våpenet.

Vinelskeren Renduchintala drar en sammenligning mellom Nvidia og Intel der han sier at Nvidia er som California-vin, altså stort sett basert på bare én druetype, mens Intel er som franske viner, som gjerne byr på blandinger av en rekke druetyper. - «The art is in the mixture.»

Han fortsetter med å si at Intel har alt som vil bli etterspurt i tingenes internett-marked: GPU-er, CPU-er, tilpassede silisium-produkter, embedded lagrings-teknologi og mye annet, mens Nvidia bare kan tilby GPU.

Derfor kan Intel tilby en grad av fleksibilitet, skalerbarhet og utvidelsesmuligheter som konkurrenten ikke er i nærheten av, hevder Renduchintala.