STØRST: HPEs sluttet med Unix-baserte servere i fjor, noe som dro ned omsetningen for selskapet. Likevel er HPE den største enkeltleverandøren av servere. 

STØRST: HPEs sluttet med Unix-baserte servere i fjor, noe som dro ned omsetningen for selskapet. Likevel er HPE den største enkeltleverandøren av servere. 

Bra vekst i serversalget

Hyperkonvergerte vokser mest, HPE er største leverandør.

Markedsanalytikerne i Gartner rapporterer om et bra serversalg i 2015. Ifølge tallene til selskapet økte det totale antallet enheter solgt i hele 2015 med 9,9 prosent, sammenlignet med året før. Omsetningen økte med 10,1 prosent. I rene tall rapporterer Gartner om nær tre millioner servere levert i fjerde kvartal 2015 alene, opp nesten 175 000 enheter fra året før.

’Andre’ er hyperskalerte

«Den virkelige vekstvinneren i fjerde kvartal 2015 var leverandøren ’andre’. Denne samlingen av uspesifiserte leverandører inkluderer Original Design Manufacturers (ODM), som Quanta og Wistron, som bidro med over 750 millioner dollar i omsetning, og over 170 000 enheter solgt i perioden. Dette viser at veksten til hyperskalerte datasentre, som de til Facebook, Google og Microsoft, fortsetter å være de ledende bidragsyterne til de globale økningene til fysiske servere», sa Jeffrey Hewitt i Gartner.

Det største vekstområdet, geografisk sett, var Asia/Stillehavet med 20,1 prosent økning o veksten i fjerde kvartal, sammenlignet med samme kvartal året før. Deretter kom Nord-Amerika med en vekst på 8,5 prosent, og så Vest-Europa med en vekst på 4,3 prosent.

HPE leder tross nedgang

Målt i omsetning var altså ’Andre’ den største leverandøren med 31,4 prosent markedsandel i fjerde kvartal 2015. Den største av enkeltleverandørene var Hewlett Packard Enterprise (HPE) med 25,2 prosent markedsandel.

På de neste plassene finner vi (prosentvis markedsandet i fjerde kvartal 2015 i parantes): Dell (16,7), IBM (13,0), Lenovo (7,5) og Cisco (6,1).

Bortsett fra HPE opplevde faktisk alle de andre leverandørene økning i omsetningen i siste kvartal i fjor. Gartner forklarer tilbakegangen for HPE med et generelt svakt globalt servermarked for Windows-baserte x86-servere, og at HPE sluttet med sine RISC/Itanium-baserte Unix-servere i perioden.

Les om:

Servere