Blackberry for sikkert for araberne

Blackberry for sikkert for araberne

Flere land vil stenge mobiltjenesten siden overvåking er umulig.

Blackberry-telefonenes kommunikasjonstjenester er kjent for sin sikkerhet, og brukes blant annet av Barack Obama. Sikkerhet regnes som oftest som noe positivt, men for noen kan det bli for mye av det gode. Og nå krever flere land at mobiltjenestene blokkeres.

Saudi-Arabia har bedt mobiloperatørene i landet om å stenge Blackberry-tjenestene innen fredag. Grunnen skal være at de ikke følger landets telekom-lover. De forente arabiske emirater vil blokkere tjenesten fra 11. oktober.

Ingen bakdør

Til vår internasjonale nyhetstjeneste kan ikke myndighetene oppgi nøyaktig hva som bryter med deres regler.

Men ifølge Reportere uten grenser skal Blackberrys sikkerhet være kjernen i problemet.

Den digitale kommunikasjonen som går ut av telefonene, hovedsaklig epost og lynmeldinger, er nemlig godt kryptert. Og det er ikke bygget inn noen form for bakdør i systemet. Sikkerhetssystemet er dessuten slik at det ikke finnes noen hovednøkkel for å bryte krypteringen. Dermed får de arabiske myndighetene problemer med å kontrollere informasjonen.

India vil snoke

Etter det vi forstår blir ikke telefonene i seg selv ulovlige, bare tjenesten Blackberry har for epost og liknende. Denne informasjonen sendes nemlig i en egen tjeneste, for blant annet bedre kryptering.

Indiske myndigheter har også Blackberry i siktet, og truer med å sperre tjenesten.

Inderne har innrømmet at grunnen er at man ikke kan hente ut informasjon fra Blackberry-brukere.

RIM, som lager telefonene, har simpelthen svart at slik er det, og slik skal det være.

Les om:

Sikkerhet