CIA leser det du skriver på Twitter

CIA leser det du skriver på Twitter

"De hevngjerrige bibliotekarer" sjekker 5 millioner meldinger fra sosiale nettverk daglig.

I ubestemmelig bygning på et industriområde et sted i delstaten Virginia, sitter CIAs tjenestekvinner og -menn og overvåker opp mot fem millioner twittermeldinger hver eneste dag, ifølge Associated Press.

Etterretningstjenesten holder også et øye med Facebook-meldinger, bloggposter og andre sosiale nettverk.

Hevngjerrige bibliotekarer

Et team på flere hundre personer som internt i CIA går under navnet ”de hevngjerrige bibliotekarer” samler informasjon på flere ulike språk for å skape et nåtidsbilde av stemningen i forskjellige regioner i verden.

Teamets analyser er ”bestilt fra øverste nivå” ved Det hvite hus, og er en del av Presidentens etterretningsbriefing nesten hver eneste dag, sier Doug Naquin, direktør ved CIAs Open Source Center, ifølge AP.

Negative til bin Ladens død

Da et lag elitesoldater fra U.S. Navy SEALs drepte Osama bin Laden i Pakistan tidligere i år, satt for eksempel analytikerne i CIAs senter i Virginia og overvåket Twitter for å gi Det hvite hus et raskt blikk på hvordan verden reagerte på hendelsen.

Twittermeldingene ble sortert og analysert etter språk, og viste raskt at mesteparten av meldingene på Urdu, det offisielle språket i Pakistan, var negative til hendelsen, heter det i saken.

Tilsvarende analyser av arabisk og tyrkisk twittertraffikk etter at President Obama holdt en tale om situasjonen i Midt-østen noen uker etter drapet på bin Laden, viste at de fleste i regionen mente Obama tok Israels parti mens twittermeldinger på hebraisk uttrykte det motsatte.

Nøkkelressurser

Twitter og Facebook har vært nøkkelressurser i å holde løpende følge med hendelsene i Egypt, Bangkok og nå nylig i Iran.

Etterretningssenteret i Virginia ble opprettet som følge av 9/11-Kommisjonens anbefalinger og konsentrer seg om antiterrorvirksomhet, ifølge AP.

CIA har så langt ikke svart på henvendelser om kommentar til saken, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Nyhetene om CIAs overvåkingsvirksomhet kommer bare noen dager etter at USAs innenriksdepartement kunngjorde at det jobbes med å lage retningslinjer som skal ivareta personvernet til amerikanske borgere i forbindelse med overvåkingen av sosiale nettmedier.

Les om:

Sikkerhet