Datatilsynet åpner for ip-lagring

Nytt forslag skal gjøre både politiet og DLD-motstandere fornøyde.

Publisert Sist oppdatert

I dagens Aftenposten lanserer direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet et kompromiss i datalagringsdebatten.

Han ser for seg at landets internettleverandører kan lagre ip-adressers eiere lengre enn i dag, altså 21 dager, uten at Datalagringsdirektivet (DLD) blir innført.

På den måten håper han at både politiets og personvernets interesser blir ivaretatt.

"Stor forskjell"

Å vite hvem som skjuler seg bak ip-adresser har vært et av politiets viktigste argumenter i DLD-debatten. Etter 21 dager er det i dag umulig for politiet å vite hvem som har brukt en ip-adresse i Norge.

- Det er en vesensforskjell mellom det å identifisere hvem som står bak en ip-adresse og det å ha en total kartlegging av hvem som snakker med hvem, når, og hvor den enkelte borger fysisk befinner seg til enhver tid, sier Thon til Aftenposten.

Ikt-Norge liker forslaget, det gjør også DLD-mostander Nikolai Astrup i Høyre. Terje Moland Pedersen i Arbeiderpartiet mener derimot tilsynet opptrer "prinsippløst".

Prøver å unngå DLD

Det er lite som gjenstår før DLD blir innført i Norge. Direktivet er under behandling i Storinget, og får Arbeiderpartiet med seg Høyre, får direktivet flertall.

Thon avviser overfor Aftenposten at målet med hans utspill er å "tekkes usikre Høyre-representanter". Men informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet understreker at målet med forslaget naturlig nok er å unngå DLD.

- Det er jo ikke noe nytt at vi advarer mot dette; målet er selvsagt å unngå direktivet. Vi mener det er bedre å diskutere enkeltelementer enn en gigantpakke, sier Skåra til Computerworld.

Nærmeste kompromiss

Utspillet fra Datatilsynet er imidlertid ikke ment som en løsning, men som "et forslag til hva politikerne bør diskutere", ifølge Skåra. Går alt som tilsynet håper, kan DLD som helhet skrotes, mens politiet får det aspektet ved direktivet de ønsker seg aller mest.

- Det må være proporsjonalitet mellom hva slags spor som skal sikres og personvernet. Denne proporsjonaliteten blir nærmest ivaretatt når det gjelder ip-adresser, sier Skåra.

- Hvor lenge mener dere ip-adressene kan lagres?

- Politiet må dokumentere hva de trenger, så må man diskutere lagringstiden ut fra det. Vi har ingen egen formening om dette nå.