Farvel Ask, heisann Yahoo

ASK LARRY: Installasjonspakken for Java 8 har droppet verktøylinje fra Ask. Men du kan få Yahoo sin isteden. Konsernet til Larry Ellison får kommisjon for hver installererte verktøylinje. Oracle har ikke kommentert saken. (Arkivfoto)

Farvel Ask, heisann Yahoo

Avtalen med Ask er utgått, men ny avtale med Yahoo er inngått. Oracle fortsetter å installere crapware sammen med Java.

Til irritasjon for mange brukere har Oracle i flere år "tilbudt" nettleser-tillegget fra Ask.com sammen med sin installasjonspakke for Java. Oracle fikk kommisjon fra Ask for hver installasjon av Ask.com sin verktøylinje for IE, Firefox, Chrome eller Safari. Den kan unngås ved å velge tilpasset installasjon av Java isteden for standardinstallasjon.

Brukerne har klaget, tryglet og bedt Oracle om å droppe Ask Toolbar fra Java, men har blitt ignorert. Nå er det ikke Oracle, men Ask som sier stopp. 

- Vi har nytt et langt og vellykket samarbeid med Oracle. Etter flere fornyelser over flere år, har vi nå valgt å ikke forlenge da den siste avtalen utløper, sier en talsperson for Ask.com til amerikanske Computerworld.

Erstattet med tilsvarende fra Yahoo

Computerworld USA har bekreftet at verktøyet fra Ask faktisk er forsvunnet fra Java 8 for OS X. Men Windows-versjonen av installasjonspakken tilbyr noe annet isteden, nemlig en ny toolbar - denne gangen fra Yahoo. Selskapet var forøvrig Oracles Java-installer-partner før Ask.

En standardinstallasjon på en Windows 7-maskin med IE 11 bekrefter at Yahoos verktøylinje blir installert. Koden endrer dessuten i det stille standard søkemotor - i Computerworlds tilfelle fra Google til Yahoo - helt i det stille og som aktiveres etter ti til 15 minutter.

Oracle har ikke kommentert saken.

Sikkerhet