- George Orwell var en optimist

- George Orwell var en optimist

Mikko Hyppönen trakk seg fra RSA-konferanse i protest. Nå besøker han Norge og Paranoia-konferansen.

- De to største verktøyene i vår tid er blitt omgjort til statlige overvåkingsverktøy. Jeg snakker om mobiltelefonen og internett. George Orwell var en optimist, sa Mikko Hyppönen i forbindelse med Prism-avsløringene i 2013.

Nå kommer F-Secures frittalende forskningssjef til Norge for å holde foredrag under sikkerhetskonferansen Paranoia, som avholdes i Oslo den 27. mars.

Overvåking gjør verden større

På Paranoia-konferansen skal Hyppönen snakke om myndighetenes stadig mer omfattende overvåkning av sine egne borgere.

- Jeg kommer til å fokusere på den geopolitiske virkeligheten av det vi lærte av Snowden. Hvordan vi pleide å tenke at nettet var åpent og fritt, og hvordan vi ikke pleide å bry oss om hvor nett-tjenestene vi brukte kom fra eller hvor dataene våre var lagret. Dette har endret seg etter Snowden-avsløringene, sier Hyppönen i en melding.

Dette er også en av årsakene til at folk nok en gang tenker på land, grenser og geografiske skiller, selv om internettet og digital kommunikasjon skulle gjøre verden mindre, og bringe folk fra hele verden sammen på en måte som vi aldri før har sett i verdenshistorien, mener han.

Hyppönen trakk seg forresten fra RSA-konferansen i fjor vinter, etter RSA ikke kunne, eller ønsket, å avvise beskyldninger om at selskapet hadde mottatt betaling fra NSA for å bruke det statlige organets egne algoritmer i sine produkter.

- Dette reagerte jeg veldig på, særlig siden jeg er utlending. De fleste som snakker på RSA-konferansen er amerikanske, og denne overvåkingen er ikke rettet mot dem. Den er rettet mot meg og deg, siden vi ikke er amerikanske, sier Hyppönen.

Den beste måten han kunne tenke på å protestere, var rett og slett å trekke seg fra konferansen.

- Dette var ikke en oppfordring til en generell boikott, dette var min personlige reaksjon. Jeg er likevel glad for å se at tolv andre foredragsholdere gjorde akkurat det samme, så vi har gitt klar beskjed om våre standpunkter, påpeker Hyppönen.

Fant ransomware på TV-en

På Paranoia-konferansen skal Hyppönen ikke bare prate om offentlig overvåkning. Han skal også ta en kikk på datakriminalitet, og sikkerhet på mangfoldet av digitale enheter som er koblet til nettet til enhver tid, inkludert mobiler, pc-er, nettbrett, internet of things og smarttv-er.

F-Secure er har visstnok sett en helt ny versjon av ransomware, altså skadevare som låser datamaskinen og nekter bruker tilgang før han har betalt løsepenger til skurkene for å få den låst opp igjen. Til nå har dette fenomenet vært ganske begrenset til Windows PC-er.

Men etter hvert som stadig nye dingser kobler seg på, og forblir påkoblet, mot nettet er det ikke annet å vente enn at kriminelle kaster blikket mot de mange nye, smarte forbrukerdingsene.

- Vi analyserte for en stund siden en trojaner som tok over smart-TV-er, og låste dem ned. Også her måtte brukeren betale løsepenger før han kunne bruke TV-en igjen. Jeg kommer også til å fortelle litt om dette på Paranoia 2014, sier Hyppönen.

Sikkerhetskonferansen Paranoia, i regi av Watchcom Security Group og den syvende i rekken, går av stabelen torsdag 27. mars på Folketeateret i Oslo. Informasjon og program finner du her .

Se video: Brain: Searching for the first PC virus in Pakistan (av og med Mikko Hyppönen)

Les om:

Sikkerhet