OPPSTILLING: Bjørn Erik Larsen demonstrerer en av de fire nye securityscannerne ved Oslo Lufthavn. (Foto: Stine Marie Hagen)

Her er OSLs nye kroppsskanner

Avinor tester ut fire nye sikkerhetsskannere ved Oslo Lufthavn Gardermoen. Om du ønsker å benytte deg av de nye skannerne er helt frivillig, og du trenger ikke blottlegge verken pupp eller pung.

Publisert Sist oppdatert

Oslo Lufthavn Gardermoen: Helt innerst i avgangshallen på Oslo Lufthavn er det nå plassert fire nye sikkerhetsskannere.

I en testperiode, som varer frem til midten av mai, kan du velge om du ønsker å benytte deg av den vanlige innsjekksmetoden, eller om du har lyst til å prøve ut de nye skannerne. 

Skannerne skal dekke alle behovene som i dag dekkes av metalldetektorer, i tillegg til at de også ser andre typer gjenstander. 

Alle som er litt sjenerte kan puste lettet ut. Dette er ikke det samme som røntgen-skannerne, eller naken-skannerne, som det ble hauset opp om for noen år tilbake, og som daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sa nei til i 2010. 

Bildet viser kun "pepperkake-lignende" figurer, med gule markeringer på utslagsområdene. Foto: Stine Marie Hagen

Alder- og kjønnsnøytral

– Bildene viser kun en figur, og denne er alder- og kjønnsnøytral, sier Bjørn Erik Larsen, som er prosjektleder for dette projektet i OSL.  

Skjulte gjenstander på kroppen fremkommer som markeringer på den "pepperkake-lignende" figuren.

Larsen kan fortelle at bildene ikke blir lagres, og slettes så snart neste skanning starter.

 Behagelig

– Vi tester disse skannerne for å lære hvordan vi kan gjøre opplevelsen sikrere og bedre, og mer behagelig for passasjerene, sier Larsen. 

Enn så lenge er dette kun et prøveprosjekt, men Avinor håper at dette etterhvert er en teknologi som kan tas i bruk på flere av de større lufthavnene rundt omkring i Norge.

Larsen forteller at prosessen er sikker, og at alle som er redde for røntgen og stråling kan ta det  helt med ro. 

– Scanneren treffer huden, men stopper der. Det er helt ufarlig for folk som for eksempel har pacemaker. 

Passasjerene kan selv se hva som vises på skjermen. Foto: Stine Marie Hagen. 

Millimeterstråling

Teknologien skal ikke ha noen helsemessige negative effekter. Utstyret som testes er godkjent av EU, og benytter millimeterbølgeteknologi for identifikasjon av gjenstander.  

Dette skal være lavfrekvente bølger som ligger mellom radiofrekvensbåndet og infrarødstråler.

– Scannerne gir fra seg en hundredel av de signalene som mobilen din gir fra seg, forteller Larsen. 

Tidsbesparende

Maskinene skal ha en kapasitet på 300 - 350 passasjerer i timen. 

– Vårt mål er at passasjerene skal oppleve sikkerhetskontrollen som bedre tilrettelagt og mer effektiv, samtidig som vi kan oppnå et bedre sikkerhetsnivå. Vi håper å spare tid med disse skannerne, sier Larsen. 

Ved å ta i bruk sikkerhetsskannere ønsker Avinor å legge til rette for en bedre flyt gjennom sikkerhetskontrollen. De vil også teste hvordan maskinene fungerer i Norge, mot et norsk miljø som betyr vinterbekledning og mer håndbagasje enn resten av Europa.

Skannerne er åpne for å testes fra mandag til torsdag, og kan prøves ut frem til 15. mai.