SØPPEL: Microsoft vil la brukere fjerne all unnødig programvare på nye pc-er.FOTO: Microsoft

SØPPEL: Microsoft vil la brukere fjerne all unnødig programvare på nye pc-er. FOTO: Microsoft

Microsoft til krig mot bloatware

Laster ned og installerer en ren utgave av Windows 10, primært tenkt til nye pc-kjøp.

I de siste versjonene av Windows 10, såkalte previews der man kan teste en beta-versjon av den nyeste versjonen av operativsystemet, har Microsoft åpnet for et verktøy som skal fjerne bloatware. 

De fleste produsenter, noen verre enn andre, legger inn bloatware på nye pc-er, i form av egen programvare eller ofte samarbeid med andre aktører som gir deg en prøveperiode med deres program. 

Verktøyet fjerner all programvare, samt drivere, og lar kun de to programmene mail og Edge-nettleseren være igjen. Verktøyet vil altså også fjerne eventuell Microsoft-programvare som Office. Brukere kan også velge å ikke røre filer i Bilder-folderen, samt personlige dokumenter. 

VERKTØYET: Ifølge Microsoft kan man også velge å beholde personlige filer, men alt annet vil bli borte.
VERKTØYET: Ifølge Microsoft kan man også velge å beholde personlige filer, men alt annet vil bli borte. (FOTO: Microsoft)

Microsoft ser for seg at det beste tidspunktet å kjøre verktøyet på er rett etter at man har pakket opp en helt ny pc. For mindre bedrifter kan dette være en kjekk løsning, spesielt om man ikke skal rulle ut over hele bedriften samtidig. 

Det har tidligere vært flere sikkerhetshull i såkalt bloatware, og sikkerhetsselskapet Duo leverte tidligere i år en rapport der de sier at produsenter som Acer, Asus, Dell, HP og Lenovo alle leverer bloatware som kan være en potensiell sikkerhetsrisk. 

Programmet kan lastes ned fra Microsofts egen blogg, men vil kun fungere for versjoner av Windows 10 med nummer 14342 eller nyere.  

Sikkerhet