Nokia supplerer med Android

Nokia supplerer med Android

Må ha superbillige smarttelefoner for å forsvare andreplassen på verdensmarkedet.

Nokia lanserte billige smarttelefoner basert på Android-operativsystemet i Barcelona. Nokia X kommer i en familie på tre modeller: X, XL og XL+.

Mange ser intuitivt at romertall X, 10, er en logisk følge av den forrige Linux-baserte mobilen til Nokia var Meego-baserte N9.

Følger inn i poppis-folden

Dermed har Nokia bøyd av og tatt i bruk totalt dominerende Android, verdens mest populære Linux-distro, med tilnærmet 80 prosent markedsandel i smartmobil-markedet. Dette skjer tre år etter at Nokia annonserte at de bandt seg til Windows Phone-masta nettopp under Mobile World Congress.

Android-varianten som ligger i Nokia X er en variant som ser ut som en mellomting mellom Android i rå vaniljeutgave slik vi ser i Nexus-modeller og Windows Phone. Forbrukerrettete Microsoft-tjenester som Skype og OneDrive er inkludert i app-stabelen.

Toppmodellen XL har en femtommers skjerm med 800x600-oppløsning, og har en dobbelkjerne 1 gigahertz prosessor, 768 megabyte med internminne og støtte for opptil 32 gigabyte ekstraminne i form av micro-SD-kort.

Den har to kamera, et frontside-kamera med 2 megapiksel oppløsing og et vanlig med fem megapiksel kamera.

Beholde og forsvare sterk posisjon

Dette innebærer ikke at det snart Microsoft-eide selskapet har gitt opp Windows Phone. Android skal puttes i de billigste smarttelefonene, mens Windows Phone fortsatt skal være i mellom- og toppsjiktet. Windows Phone har en global markedsandel på 4 prosent, men har i enkelte land med god kjøpekraft en andel på ti prosent.

- Lumia er vår primære smarttelefonstrategi. Nokia X-familien er rettet mot det eksplosivt voksende markedet for rimelige smarttelefoner rette inn mot kunder i de nye vekstøkonomiene, poengterte Nokia-sjef Stephen Elop under lanseringen, melder nyhetstjenesten til Computerworld.

Her ligger det en nøkkel til å forstå valget av Android. Nokia er fortsatt er verdens andre største mobilleverandør om man regner med alle mobiltelefoner. Selv om de mistet topplasseringen i mobilmarkedet til Samsung for tre år siden, har de fortsatt et enormt salg av enklere klassiske mobiltelefoner i vekstøkonomier utenfor Europa og Nord-Amerika.

På elektromarkedene i Asia, for eksempel Bangkok, Hanoi, Hong Kong og til og med i Seoul har vi ved selvsyn sett at Nokia tydelig er til stede både blant brukere og med egne montere i salgsbodene der telefoner i Asha-serien selges i stort monn.

Store marked i Asia og Afrika

Men dette salget synker, og ferske tall fra Asia viser at vekstøkonomiene er i ferd med å gå over til å kjøpe billigere smarttelefoner. Det er blant annet dette som har sendt Lenovo opp til fjerdeplass som smarttelefonleverandør etter knallsalg i Kina i fjor.

Disse vekstrakettene ser etter smartmobiler som er såkalt sub-100 USD og sub-50 USD, med andre ord smartmobiler som kan selges så billig som under 600 og til og med under 300 kroner. Det er enklere å få til med Android.

Den dyreste Nokia XL-mobilen vil prises til rett under tusenlappen, 109 euro.

Les om:

Sikkerhet