TRYGG PÅ TUREN: Jobb-pc bør ikke brukes ukritisk på åpne nett. Pass også på tyveradder som vil knabbe utstyret ditt. (Illustrasjonsfoto: Istock / Montasje: Redaksjonen)

Slik beskytter du deg i ferien

Sikkerhetsselskapet NTT Com Security med ni tips til sikker mobil- og pc-bruk i sommerferien.

Mange bruker egen mobil på jobb, eller tar med seg jobb mobil og pc når de skal på ferie. Da er det mye man skal være obs på for å sikre både eget utstyr og jobbens data fra å komme på avveie, for det er ingen tjent med.

Ikke slurv med sikkerheten

Spesielt advarer mange sikkerhetsprofesjonelle mot å koble til jobbens it- og kommunikasjonsutstyr mot ubeskyttede nett, åpne nettverk og også delte nettverk. Man skal også tenke seg litt om før man låner ut jobb-utstyret til familien.

Ferier generelt, og særlig den lange sommerferien er høysesong for skadevare, og det er mange som slurver med sikkerheten, om det er at man ikke får oppgradert programvare eller manglende bevissthet.

Selvsagt er det også viktig å beskytte seg mot fysisk tyveri av it-utstyr, spesielt dersom enhetene ikke er tilstrekkelig beskyttet gjennom å eksempelvis kryptere sensitiv informasjon.

At mange bedrifter ikke har retningslinjer eller handlingsplaner for informasjonssikkerhet i ferien er også en utfordring.

- Det er lurt å gi de ansatte noen sikkerhets-knagger inn mot ferien, så man kan unngå datatap og andre ubehagelige situasjoner, sier Tore Terjesen, direktør for Security Labs i NTT Com Security. 

Med litt vett og noen enkle tips og retningslinjer, gå det heldigvis som regel bra.

Slik beskytter du deg

Her er NTT Com Securitys ni tips til sikker mobil- og pc-bruk i ferien. Du kan også finne flere tips i lenkene under artikkelen.

  1. Aktiver apper som gjør at du kan spore eller fjernstyre enhetene dine. Om arbeidsgiver ikke har funksjonen kan du selv aktivere innstilling for fjernstyrt tilbakestilling på smarttelefonen, slik at du kan fjerne informasjon på enheten om den blir stjålet eller mistet.
  2. Bruk sterk pinkode/passordbeskyttelse på alle mobile enheter.
  3. Bruk ulike passord på forskjellige  enheter. Dropp barnas navn, fødselsdatoer eller navnet på kjæledyret, velg noe man ikke kan gjette seg til gjennom et raskt nettsøk på deg.
  4. Sørg for at passordbeskyttelsen aktiveres etter ett minutt uten bruk, slik at andre ikke kan få tilgang selv om telefon, nettbrett eller pc skulle bli snappet foran øynene dine.
  5. Ta sikkerhetskopi før du reiser bort. Da mister du ikke viktig informasjon selv om du mister eller blir frastjålet utstyret.
  6. Lås inn mobilen og datamaskinen på hotellrommet når du har mulighet, og ikke la noe ligge igjen i bilen.
  7. Bruk alltid VPN når du surfer med jobb-enheter privat, selv om virksomheten tillater at du surfer uten. Det reduserer risiko for inntrengning, og du vil få installert nye sikkerhetsoppdateringer på datamaskinen fra it-avdelingen.
  8. Ikke koble datamaskin, nettbrett eller mobil til usikrede, offentlige nettverk. Det enkelt for andre på nettverket å få tilgang til din kommunikasjon.
  9. Vær forsiktig når du legger ut bilder og statusoppdateringer i sosiale medier på reise. Kriminelle er også der, og sjekker gjerne hva du gjør og hvor du er for å kunne utnytte det til sin fordel. 

(Kilde: NTT Com Security)