Tollvesenet vil ha høyere piratstraff

Tollvesenet vil ha høyere piratstraff

Vil ha beslagsrett og opptil seks års fengsel for piratkopiering.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse går nå i bresjen for at strafferammene for piratlovbrudd bør heves. Dagens strafferamme er opptil ett års fengsel.

- Helt inntil nå, i 2010, har strafferammen vært på tre måneder. Det er åpenbart for lavt. Nå er strafferammen økt til ett år. Det er riktig kurs. Men jeg mener strafferammene for piratkriminalitet bør økes til samme ramme som økonomisk kriminalitet, som er på 3-6 år, sier han til Computerworld.

I EU ble i 2008 rundt 80 millioner piratvarer innenfor typen cd, dvd og kassett beslaglagt. Det var dermed denne kategorien det ble gjort flest beslag i det året.

Ifølge en rapport fra Business Software Alliance (BSA), en bransjeorganisasjon som kjemper mot piratkopiering av programvare, var 29 prosent av all programvare i Norge piratkopiert i 2009, til en verdi av 1,2 milliarder norske kroner.

Lite konkret statistikk

Thor Mosaker fra BSA kan ikke annet enn å si seg enig i Røses resonnement.

- Straffene kunne godt være høyere med tanke på at piratkriminalitet kan være ganske så lukrativt. Det kunne også vært bedre utnyttelse av utmålingsreglene slik de er per idag. Det tilkjennes som regel for lave erstatninger, selv om det er fullt mulig med regelverket vi har å tilkjenne høyere erstatninger, sier han.

Riktignok går Røses ønsker bredere enn bare digital piratkopiering. Han snakker også om piratkopiering av kjente merkevarer innen for eksempel mote eller medisin.

BSA har ingen spesifikke tall på hvor mye piratkopiering av programvare og spill som faktisk går via vanlig postgang, og det har heller ikke Tollvesenet, selv om de ser noen spill, minnebrikker, Ipod Nano og lignende produkter komme inn over grensene.

Mosaker mener dog det spiller liten rolle om piratkopien er sendt over de digitale grensene eller fysiske grensene.

- Om du laster ned eller kjøper på cd eller laster ned er underordnet. Det er fremdeles åndsverket du krenker, sier han.

Men innen piratkopiering av programvare, det være seg via post eller via nett, kan flere ulike lover og rettsprosesser spille inn. Les videre på neste side!

Sikkerhet