Tre gratis Mac-antivirus

Tre gratis Mac-antivirus

Mac-brukerne står overfor massive sikkerhetsutfordringer, hevder sikkerhetsbransjen. Her er tre gratis antivirus du kan bruke.

De siste månedene har vi opplevd en flom av historier som handler om de mange nye sikkerhetstruslene som verdens Mac-bruker står overfor.

Skrekkhistoriene til tross, de fleste Mac-brukere har ikke installert antivirus på sine datamaskiner. Det kan vise seg som en dumdristig beslutning, og hvis du ønsker å være på den sikre siden, finnes det heldigvis en lang rekke gratis antivirusprogrammer du kan installere på din Mac.

Vi har funnet tre av dem.

1. VirusBarrier Express

VirusBarrier Express er et av de mest utbredte antivirusprogrammene til Mac. Det skyldes blant annet at det kan lastes ned gratis fra Apples Mac App Store og at det også er relativt enkelt å bruke.

Ønsker du en permanent beskyttelse av din Mac, som for eksempel kan forhindre deg i å installere skadelig programvare før det er for sent, kan VirusBarrier Express imidlertid ikke hjelpe deg. Vil du ha den funksjonen, må du oppgradere til programmets storebror, VirusBarrier X6, som koster rundt 460 kroner for et års bruk.

Undertegnede har kortvarig stiftet bekjentskap med VirusBarrier Express. Det fant ingen virus, og umiddelbart ser programmet ut til å virke fint. Men kikker du rundt på nettet, vil du se at mange brukere klager over at programmet er tungt og ofte får deres Mac-er til å fryse seg helt.

Du finner VirusBarrier Express i Mac App Store her.

2. ClamXav

Et annet populært antivirusprogram til Mac er det superenkle ClamXav. Akkurat som VirusBarrier Express er ikke programmet aktivt hele tiden, men skanner kun når du ber om det. Etter en hurtig prøvekjøring ser ClamXav ut til å være et program som er lett å ta i bruk og heller ikke er altfor prosessorkrevende.

Men misforstå ikke. Antivirusskanning er en oppgave som krever mer maskinkraft enn å sende en e-post og skrive i Word-dokumenter. Derfor kom undertegnede ellers nesten lydløse MacBook Air raskt til å høres ut som en hårføner da ClamXav startet i gang med sin virusskanning.

ClamXav er gratis og ser ut til å være et program som virker ganske knirkefritt. Derfor kan det være et glimrende valg for deg som ikke gidder å ha et antivirusprogram som er aktivt hele tiden, men likevel føler deg mest trygg ved å ha muligheten for å skanne harddisken din med jevne mellomrom.

Du finner ClamXav i Apples Mac App Store her.

3. Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition

Sophos er en av de sikkerhetsselskapene som har prøvd å tiltrekke seg oppmerksomhet i kjølevannet av den såkalte Flashback-trojaneren til Mac. For eksempel har selskapet vært ute og hevdet at hver femte Mac-bruker har virus på sin datamaskin.

Når Sophos på denne måten er ute og fisker i rørt vann, skyldes det naturligvis at produsenten selv har et populært antivirusprogram til Mac.

Sophos-løsningen kan være interessant for deg som gjerne vil ha en løsning som er litt mer avansert enn for eksempel ClamXav. Sophos kan nemlig ikke bare skanne filene dine på kommando, men kan også ligge i bakgrunnen hele tiden, så den kan ta grep overfor skadelige programvare når du støter på det.

Du finner ikke Sophos i Apples Mac App Store, men må laste den ned direkte fra selskapets hjemmeside, hvor du også finner videoinstruksjoner som viser hvordan Sophos Anti-Virus virker.

Sikkerhet