SVINDEL: Oppringninger fra ukjente utenlandske numre er det ingen grunn til å ringe tilbake til, det kan bli dyrt. (Foto: Stig Øyvann)

SVINDEL: Oppringninger fra ukjente utenlandske numre er det ingen grunn til å ringe tilbake til, det kan bli dyrt. (Foto: Stig Øyvann)

Pass opp for wangiri!

Svindeloppringinger fra utenlandske nummer er i vinden for tiden. Ikke ring tilbake, det kan bli dyrt, råder Telia.

Det er mange som opplever det for tiden: De mottar en oppringing fra et ukjent utenlandsk telefonnummer, som bare lar telefonen ringe et par ganger før de legger på. Hensikten er å få folk til å ringe tilbake, og da havner de på dyre teletorg-numre som svindlerne tjener store penger på.

Dette er en svindel som i det siste har hatt et oppsving, melder Telia i en pressemelding.

Finurlige forsøk

Denne typen svindel har eksistert en god stund, men det har altså kommet en ny bølge av den i det siste.

– Denne formen for svindel kalles wangiri, som betyr «ett ring og kutt» på japansk. Svindlerne oppretter høykostnummerserier i utlandet og tjener gode penger på å bli ringt tilbake, forteller Kjersti Jamne, leder for privatmarkedet i Telia Norge i pressemeldingen.

Norske kunder blir stadig mer bevisste disse svindelforsøkene, og stadig færre ringer tilbake. Samtidig blir svindlerne mer finurlige i sine svindelforsøk, og det er ikke alltid like enkelt å identifisere at numrene det ringes fra er utenlandske:

– Sist uke ble det ringt inn til norske kunder fra nummer +68814403, og dette kan se ut som en vanlig norsk nummerserie med åtte siffer. Men i dette tilfellet kom anropet fra Tuvalu, som er en øystat i Stillehavet, sier Jamne.

– Man skal være ekstra forsiktig med å ringe tilbake dersom det er et ukjent nummer med et plusstegn foran, da dette betyr at det er et utenlandsk nummer som har forsøkt å ringe deg, legger hun til.

Overvåker og sperrer

Denne aktiviteten skjer maskinelt, og svindlerne ringer systematisk opp hele serier av norske telefonnumre. Dette lar seg detektere av telefonoperatørene, og Telia forteller at de sperrer for slike oppringninger når de oppdager at det foregår wangiri-aktivitet.

– Dessverre vil noen samtaler slippe gjennom i nettverket før vi kan identifisere dette som wangiri-svindel og blokkere nummeret, og vi oppfordrer derfor våre kunder til å være årvåkne og ikke besvare eller ringe tilbake til ukjente utenlandske telefonnumre. Det koster ingenting å besvare dem, men det koster mye å ringe dem tilbake, understreker Jamne.

– Vi oppfordrer også kundene til å blokkere slike telefonnumre etter hvert som de kommer, det gjør man enkelt i telefonens innstillinger, avslutter hun.

siste nyheter