SMART: Boost AI vil effektivisere bedrifter med kunstig intelligens. (Foto: Innovasjon Norge/NTB)

SMART: Boost AI vil effektivisere bedrifter med kunstig intelligens. (Foto: Innovasjon Norge/NTB)

Smarte byer kan bli norsk eksport

Smarte byer kan bli ny norsk eksportvare, mener Innovasjon Norge. Denne uka er det smartby-konferanse i Stavanger.

– Smarte byer skal bli en stor norsk eksportvare, sier Gaute Hagerup, som er ansvarlig for Smarte Byer i Innovasjon Norge.

– Norge gjør seg bemerket med smarte og bærekraftige løsninger innen transport, energi og digitalisering av byggenæringen. Stadig flere ser derfor til Norge når det gjelder utviklingen av smarte samfunn, sier Hagerup.

Konferansen Nordic Edge i Stavanger har på tre år rukket å bli det største smartby-arrangementet i Norden, ifølge Innovasjon Norge. I år er det ventet rundt 5.000 deltakere på konferansen, som har fått tittelen «Smart with a heart».

13.000 milliarder kroner

Ifølge Innovasjon Norge representerer det globale smartby-markedet et markedspotensial verdt 13.000 milliarder kroner de neste tre årene. Globalt forventes det at 26 byer kommer til å være smarte byer innen 2025, ifølge en rapport fra analyseselskapet Frost & Sullivan.

Jordklodens framtidige helse avhenger i stor grad av hvordan byene utvikler seg i årene som kommer. Byer står for rundt 80 prosent av det globale energiforbruket og Co2-utslippet. Det er et voksende marked for bedrifter med smarte og bærekraftige løsninger som løser byenes problemer, mener Innovasjon Norge.

Smart by fra Sandnes

På konferansen i Stavanger vil et firma fra en nærliggende by, Boost AI fra Sandnes, vise fram løsninger innen smarte samfunn. Selskapet utvikler en plattform for virtuelle assistenter med kunstig intelligens som forstår språk, dialekter og slang. Disse assistentene vil kunne hjelpe kunder over et bredt spekter og gi hjelpsomme svar.

Boost AI ble etablert i 2016 og er en sentral norsk aktør innen naturlig språkprosessering (natural language processsing – NLP), maskinlæring og såkalt deep learning. Selskapet har oppvist stor vekst og har nå over 80 kunder og 70 ansatte. Boost AI har opparbeidet seg unik kompetanse i bruk av kunstig intelligens for å effektivisere bedrifter, hevder Innovasjon Norge.

 

siste nyheter