Adobe trekkes inn i skykrigen

AZURE + ADOBE = SANT: Toppsjefene Satya Nadella (til venstre) hos Microsoft og Shantanu Narayen hos Adobe kunngjør skysamarbeid. (Foto: Microsoft)

Adobe trekkes inn i skykrigen

Adobe velger Microsoft Azure som den foretrukne samarbeidspartneren for skytjenestene sine. Men ta det med en klype salt, advarer Network World.

Hvem som går til sengs med hvem er i ferd med å bli den store snakkisen blant analytikere som følger med på krigen mellom de store skytjenestene.

Nå har de fått et nytt partnerskap å diskutere: Microsoft Azure og Adobe.

På Microsofts Ignite-konferanse i Atlanta kunngjorde Microsofts toppsjef Satya Nadella at Adobe vil kjøre tre av sine mest populære sky-baserte programsamlinger som en tjeneste på Microsoft Azure-skyplattformen.

På den ene siden markerer kunngjøringen en maktdemonstrasjon av Microsoft og Adobe, ifølge noen analytikere. Begge vil vise at de har en solid og mektig posisjon i det voksende skymarkedet.

En klype salt

Men utspillet må på den andre siden tas med en klype salt, skriver vår amerikanske søsterpublikasjon Network World

Påstanden begrunnes med at Adobe allerede er tungt inne også på skytjenestene til Amazon, altså Amazon Web Services (AWS). En Adobe-talsmann bekrefter ifølge Network World at Adobe forventer å bruke både AWS og Azure i stort omfang i tiden som kommer.

Microsoft Azure blir med andre ord kanskje ikke en så tung og dominerende skypartner for Adobe som kunngjøringen får det til å se ut som, heter det.

I stedet for en maktdemonstrasjon er nok dette heller et bilde på hvor dynamiske partnerskapsforholdene i skymarkedet er akkurat nå, ifølge Network World.

For kort tid siden kunngjorde Oracle-sjef Larry Ellison med brask og bram på Oracles Openworld-arrangement at Amazon vil få alvorlig konkurranse i tiden som kommer – fra Oracle, naturligvis.

Nå bekrefter altså Microsoft og Adobe det samme. Selv om noen mener at det hele må tas med en klype salt.

Skypartnere

Den nye samarbeidsavtalen mellom Microsoft og Adobe innebærer at Adobe vil gjøre Microsoft Azure til sin foretrukne skyplattform ­– preferred cloud platform – for sine tre store skyløsninger, Adobe Marketing Cloud, Adobe Creative Cloud og Adobe Document Cloud.

Dette betyr at for de tre programvare-som-en-tjeneste-applikasjonene – software as a service (SaaS) – fra Adobe er Microsoft nå utpekt til å være den fremste infrastrukturleverandøren.

Vi snakker dessuten om et toveis-partnerskap der Microsoft vil bruke Adobe Marketing Cloud som sin foretrukne markedsføringstjeneste for Dynamics 365. Dette dreier seg om analyseverktøy og andre tjenester knyttet til digital markedsføring, som stadig mer markedsføring nå dreier seg om. Ikke minst er dette løsninger for store bedrifter.

Full krig om skytjenestene

En del analytikere betegner Adobe-Microsoft-avtalen som en viktig delseier for Microsoft i den pågående krigen mot Amazon Web Services om markedsandeler blant leverandørene av skytjenester.

De tre siste årene har Microsoft Azure og Amazon Web Services vært de to eneste som har vært oppført som ledende i Gartners såkalte Magic Quadrant på dette området, men AWS har fått mer fordelaktig omtale enn Azure.

I andre kvartal i år viste tall fra Synergy Research at Amazon Web Services hadde en markedsandel på litt over 30 prosent, med Microsoft Azure på andreplass med litt over ti prosent markedsandel innenfor Infrastruktur som tjeneste (IaaS), Plattform som tjeneste (PaaS) og privat tilgjengelige skytjenester (Private Cloud) med kundespesifikke tilpasninger.

I vår kunne Amazon Web Services innkassere en seier etter å ha blitt utnevnt som den foretrukne infrastrukturleverandøren til Salesforce.com, en stor skybasert CRM-leverandør opprettet av et tidligere medlem av ledelsen hos Oracle.

Derfor trengte Microsoft en tilsvarende seier med Azure, og den fikk de med Adobe, heter det i en twittermelding fra analytiker Jim Lundy hos Aragon Research.

Network World understreker imidlertid at Microsofts avtale med Adobe ikke er eksklusiv. For eksempel kjører Adobe sin Adobe Systems Managed Services via AWS.

– Vi forventer å fortsette partnerskapet med AWS, skriver en Adobe-talsperson i en e-postmelding.

Også en talsperson for Amazon Web Services bekrefter at det langsiktige partnerskapet med Adobe vil fortsette.

Hvem til sengs med hvem?

I en twittermelding fra Michael Liebow, direktør hos Accenture, heter det at kampen nå er i full gang mellom skyplattformene om å tiltrekke seg SaaS-aktører, og at det av og til oppstår noen merkelige konstellasjoner i spørsmålet om hvem som går til sengs med hvem.

Nedenfor en godt og vel åtte minutters video fra Microsoft Ignite-konferansen der samarbeidet mellom Adobe og Microsoft ble kunngjort. Det er Microsoft som har lagt ut videoen på Youtube.