Facebook får liker-ikke-knapp

LIKER IKKE: Hvordan skal man uttrykke medfølelse uten å bruke en liker-ikke-formulering som også kan fungere som en fornærmelse?

Facebook får liker-ikke-knapp

Facebook-brukere skal få slippe å klikke «liker» for å uttrykke sympati etter skilsmisse eller dødsfall.

I mange år har Facebook-brukere gitt uttrykk for et ønske om å få en knapp som gir uttrykk for noe annet enn «Liker».

Men Facebook-ledelsen har til nå vært lite villige til å legge inn en knapp med motsatt melding enn dagens «Liker», ut fra tanken om at formuleringen «Liker ikke» lett kan få en mobbe-effekt.

Zuckerberg med antydninger

Nå har imidlertid Facebooks toppsjef, Mark Zuckerberg, signalisert at en slags «Liker ikke»-knapp kan komme til å bli en realitet likevel. Om enn ikke akkurat med denne formuleringen.

For en knapp med en formulering som klart uttrykker «Tullprat» eller noe sånt, er ikke ønskelig og kan lett føre til diskusjoner på Facebook som Facebook-ledelsen åpenbart vil prøve å unngå.

I stedet arbeider Facebook-folkene nå med å prøve å finne frem til en formulering som er litt mer nyansert og som først og fremst gir uttrykk for empati, eller medfølelse, som vi gjerne sier på norsk.

Facebook ønsker å begrense bruken av en «Liker ikke»-knapp til situasjoner der standard-responsen «Liker» klinger dårlig. Den passer liksom ikke helt når man ønsker å respondere på en melding fra en Facebook-venn som har å gjøre for eksempel med skilsmisse eller dødsfall, skriver amerikanske PC World.

Medfølelse

– Det de egentlig ønsker er muligheten til å gi uttrykk for medfølelse. Det er ikke alle øyeblikk som er gode øyeblikk, sa Zuckerberg ifølge Time.

Zuckerberg gjorde det klart at Facebook arbeider med en liker-ikke-knapp og vil teste ut hvordan den kan implementeres, men når og med hvilken formulering det kan være snakk om, er foreløpig uklart.

Bakgrunnen for spørsmålet om en liker-ikke-knapp er knyttet til at Facebook-ledelsen og Zuckerberg i mange år har vært skeptiske til tanken om å lansere en slik knapp fordi det gir brukerne muligheter til å angripe andre med negative formuleringer.

Liker-ikke-knappen som det nå jobbes med, ser ut til å være basert på en mye mer nyansert tilnærming, men samtidig synes det klart at Facebook-folkene sliter med å finne den riktige formuleringen som skal forhindre mobbing og plaging av meningsmotstandere.

Sosiale Medier